Handelsakkoord Amerika’s en Azië raakt AGF-handel EU

11-03-2016 | |
Handelsakkoord Amerika’s en Azië raakt AGF-handel EU

Het handelsakkoord TTP tussen twaalf landen uit de Pacific, Azië en de Amerika’s gaat gevolgen hebben voor de Europese exporteurs van groente en fruit.

Het zal EU-landen op achterstand zetten als deze twaalf landen onderling de invoertarieven fors verlagen. Dat schrijft minister Ploumen van buitenlandse handel in een brief aan de Tweede Kamer. “De afbouw en eliminatie van veel landbouwtarieven tussen TPP-landen zal de EU-landen op diverse markten op achterstand zetten zolang voor de EU hogere invoertarieven blijven gelden. Op voor Nederland belangrijke sectoren als rund- en varkensvlees, zuivel, groenten en fruit zal dit van invloed zijn. Zo zullen melkproducten, kaas en fruit uit Canada en Nieuw-Zeeland sterk profiteren van afbouw van tarieven en toegang tot belangrijke markten als Japan, VS en opkomende markten als Vietnam, Maleisië en Mexico.”

Haar analyse gaat niet in op verschuiving van de handelsstromen naar de EU. Europa importeert veel appels uit Nieuw-Zeeland en Chili, maar is netto nog steeds een exporteur van appels. Exporteurs zoeken de aantrekkelijkste markten op voor hun producten. Invoertarieven, maar ook wisselkoersen spelen daarbij een rol.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer