Doorgaan naar artikel

‘Handel vindt nog gaatjes voor zachtfruit’

Zorgen genoeg opeens. Het coronavirus bepaalt op dit ogenblik alles in ons bedrijf.

Gelukkig hebben we al ons personeel kunnen houden, maar er zijn veel voorzorgsmaatregelen genomen. De afzet van de rode bessen die de laatste twee maanden ergens in Europa terecht moesten komen, is totaal stil gevallen. Maar we mogen nog niet klagen, want de Nederlandse retail doet gelukkig goed mee en ook de handel weet ondanks alles toch nog gaatjes te vinden. Niet alles zal verkocht worden en de prijzen zouden beter kunnen.

Kijken of de korte keten werkt

Nu is het ook kijken of de korte keten werkt. We merken wel dat veel particulieren op zoek zijn en graag bij de boerderijwinkels willen kopen, maar houden ze dat vol en blijven ze dit doen? ik hoor van veel collega’s dat het in de winkels bij huis goed loopt. Goed om dat eens extra in de gaten te houden.

Komen er plukkers genoeg of moeten we gebruikmaken van veel Nederlanders?

Gelukkig zien we buiten in de teelt weer dat het zomer gaat worden en alles staat in volle bloei met dit mooie weer. Er is heel veel werk buiten en daar is het makkelijker om de 1,5 meter in acht te nemen. Wat ons wel bezighoudt: komen er plukkers genoeg of moeten we gebruikmaken van veel Nederlanders? Dat zal niet makkelijker worden, we hebben wel één Europa, maar ook in de arbeid zitten grote verschillen. Bij onze buurlanden is het beter geregeld dan hier en dat is voor veel Polen korter bij huis, en ze zullen dan niet de moeite nemen om verder te reizen.

Veel zaken in EU sluiten niet op elkaar aan

Het is natuurlijk goed dat we als Nederland in Europa zitten, maar veel zaken sluiten niet op elkaar aan, denk ook aan gewasbescherming. Dat kan beter en moet ook beter.

Als telers zijn we best wat gewend, maar wat we nu meemaken is van een andere orde. Toch: als we gezond blijven, komen we hier ook weer bovenop en vaak komen we er weer beter uit.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin