Doorgaan naar artikel

HAK betaalt 30% meerprijs voor PlanetProof spinazie

HAK heeft zijn eerste PlanetProof-spinazie geoogst. De groentefabrikant betaalt voor de te wecken groenten een 30% meerprijs ten opzichte van niet-gecertificeerde spinazie.

HAK wil in 2021 al zijn verwerkte groenten en peulvruchten van Nederlandse bodem PlanetProof gecertificeerd krijgen.

In oktober 2019 was rode kool het eerste volgens PlanetProof geteelde gewas dat geoogst werd. In april werd de PlanetProof winterspinazie geoogst en vanaf half mei tot september is de zomerspinazie aan de beurt.

In totaal gaat het om 100 hectare PlanetProof spinazie.

De spinazie is bestemd om in glazen potten te wecken; vanaf juni ligt de eerste PlanetProof spinazie in het winkelschap.

Dekking extra kosten spinazietelers

HAK sprak met de telers vooraf extra compensatie af, zegt Adri den Dekker, Directeur Inkoop, Landbouw & Duurzaamheid van HAK: “Wij vinden dat telers beloond moeten worden als zij investeren in een duurzame teelt en dat die extra compensatie door de hele keten gedragen moet worden.”

De meerprijs varieert per gewas, bij spinazie is 30% afgesproken. Die compensatie dekt onder andere de extra kosten die telers moeten maken voor de audits.

Daarnaast moeten de telers voldoen aan een reeks van bovenwettelijke eisen die extra kosten met zich meebrengen.

Uitbreiding PlanetProof-gewassen

Deze zomer gaat de groentefabrikant starten met proefteelten van PlanetProof peulvruchten en zomergroenten. Deze moeten volgens plan volgend jaar volledig gecertificeerd zijn. De eerste oogst van PlanetProof rode bieten staat voor oktober 2020 op de planning.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin