Doorgaan naar artikel

HAK-topvrouw waarschuwt voor schaarste door klimaatverandering

Consumenten moeten eraan wennen dat niet alle groenten het hele jaar beschikbaar zijn. Dat zegt topvrouw Nicole Freid van groente- en peulvruchtenfabrikant HAK, bij de presentatie van een onderzoek naar de bonenconsumptie van Nederlanders.

Door klimaatverandering worden oogsten in de toekomst minder voorspelbaar en gaan weersextremen leiden tot schaarste van bepaalde producten, denkt zij. Nicole Freid zegt dat het bedrijf veel last heeft van de regen afgelopen tijd. Ze spreekt van een ‘heel moeilijk’ seizoen voor HAK, dat 85% van alle groenten en peulvruchten teelt binnen een straal van 125 kilometer van het hoofdkantoor in Giessen.

Lege schappen?

De spinazieoogst is slecht en ook die van rabarber en boerenkool viel tegen. Nu is het het seizoen voor doperwten, wortelen en sperziebonen. “Je ziet dat het heel moeizaam gaat”, zegt ze. “Het is duwen en trekken met telers en andere partners om de oogst van het land te krijgen.”

Of dat leidt tot lege schappen is moeilijk te voorspellen, zegt Freid. “Wij halen de groenten van het land in het seizoen, dan wecken we ze en gaan ze in een voorraadkast en hebben we voldoende voorraad tot de volgende oogst. Het voordeel is dat je hierdoor het hele jaar lokale groenten kunt eten.”

Toch kan het bedrijf niet helemaal inspelen op de grillen van het weer. “Je probeert een voorraad aan te leggen die niet te veel, maar ook niet te weinig is.” Sommige producten kan HAK opnieuw inzaaien, maar dan is het alsnog onzeker of de oogst dan wel lukt. Bij de doperwten en worteltjes, die rond deze tijd geoogst zouden moeten worden, zal de opbrengst minder zijn en wordt het ‘kielekiele’, voorspelt ze.

We moeten meer met de seizoenen meebewegen

“Het is eigenlijk niet normaal dat alles er het hele jaar is”, denkt Freid. “Er groeit veel in Nederland, we hebben een vruchtbare delta en veel tot onze beschikking.” Maar soms is iets er niet en dan zijn er genoeg andere groenten, zegt ze. “We moeten meer met de seizoenen meebewegen.”

Freid signaleert ook dat Nederlanders niet genoeg peulvruchten eten, zoals bruine bonen en kikkererwten. De teelt van peulvruchten heeft ook duurzaamheidsvoordelen, zegt ze. Maar bonen hebben volgens haar te maken met een slecht imago. Een obstakel zou onder meer zijn dat Nederlanders niet weten hoe je bonen lekker klaar kan maken.

Met uitschieters in de oogst moet het bedrijf anders omgaan in de toekomst, besluit Freid. “Je moet je aanpassen. Bijvoorbeeld door hoe je je voorraad bewaart, de grondsoorten waarop je teelt en spreiding in de teeltgebieden.”

Share this

Afbeelding
Anp

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin