Doorgaan naar artikel

Growers United (DOOR) groeit in omzet, niet in areaal

Tomaten van telersvereniging Prominent, onderdeel van Growers United. - Foto: Gerard Boonekamp

Tomaten van telersvereniging Prominent, onderdeel van Growers United. - Foto: Gerard Boonekamp

De omzet van Growers United (voorheen DOOR) groeide 9 procent in 2020. De coöperatie zoekt snellere areaalgroei.

De gefactureerde omzet van de coöperatie groeide in 2020 naar € 486 miljoen. Dat was € 446 miljoen in 2019. In ledenareaal bezien is die groei er niet. De omzetgroei komt deels uit samenwerking.

Growers United meldt voor dit jaar de komst van drie nieuwe leden. Zij kiezen daarmee voor een coöperatie op aandelen, die onderdeel uitmaakt van het Europese subsidiestelsel GMO met een nieuwe moderne faciliteit. De nieuwe leden zijn verdeeld over de drie hoofdproducten in glasgroente. Door in ieder geval één stopper werd areaal (19 hectare) ingeleverd, waardoor het ledenareaal nog rond de 600 hectare ligt.

Meerjarenplan losgelaten

In eerdere groeiplannen ging (destijds) DOOR uit van groei naar 800 hectare in 2020. Dat was wel inclusief buitenlandse samenwerking en gasttelers. Dat meerjarenplan is losgelaten, stelt een woordvoerder. Het ledenareaal blijft nu stabiel rond 600 hectare. De afzetorganisatie maakt dan ook bekend dat het een speerpunt maakt van verdere ledenontwikkeling en areaalgroei in 2021. Bij bestaande leden is ook uitbreiding voorzien. Een drietal leden bouwt komend jaar in totaal 25 hectare glas bij.

Groei uit Marokko

De omzet van Growers United groeide 9 procent in 2020, waar de groei in 2019 circa 12 procent bedroeg. Die groei kwam mede door intensivering van de teelt met belichting en areaalgroei. Ondanks het mindere tomatenjaar voor de gangbare segmenten in 2020 is de groei van Growers United stevig. Dat is vooral het gevolg van uitbreiding van de samenwerking met een Marokkaans tomatenbedrijf.

Beheer
WP Admin