Doorgaan naar artikel

Grote daling van grondprijs blijft uit, effect corona ebt weg

Een lap grond van meer dan 10 hectare te koop in het Westland is zeldzaam. Ontwikkelingsbedrijf HOT heeft de prijs geen moment laten dalen vanwege corona. - Foto: Ton van der Scheer

Een lap grond van meer dan 10 hectare te koop in het Westland is zeldzaam. Ontwikkelingsbedrijf HOT heeft de prijs geen moment laten dalen vanwege corona. - Foto: Ton van der Scheer

De coronacrisis zorgde aanvankelijk voor daling van de waarde van glastuinbouwgrond door wegvallende vraag. Nu de economie weer op gang komt lijken de effecten mee te vallen. Er is geen zondvloed aan bedrijven te koop gekomen en kopers beginnen weer interesse te tonen.

De provincie Noord-Brabant heeft in april aangegeven dat de coronacrisis stevige gevolgen kan hebben voor haar glastuinbouwportefeuille. Er staat een reeks koopopties uit voor grond in glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland in Dinteloord. De provincie heeft berekend dat de gronden ten opzichte van de opties met circa € 1,5 miljoen in waarde zijn gedaald. De opties gelden tot eind 2021, maar het is goed denkbaar dat die potentiële kopers afzien van overname.

Ook het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB) verwacht dat de handel in grond in de komende tijd kan vertragen en de waarde kan dalen. De effecten van corona op de waardering van grond in bezit van PHTB worden als ’aanzienlijk’ ingeschat. Twee initiatieven in de glastuinbouw zijn tijdelijk stilgelegd, schrijft het projectbureau.

’Signalen niet verontrustend”

Overheden zetten zich schrap voor de corona-effecten, blijkt uit deze twee voorbeelden. “Toch zijn de signalen op de markt niet verontrustend”, relativeert John van Wingerden, makelaar/taxateur Landelijk Vastgoed van Santen & Gasille in De Lier (Z.-H.). Volgens hem wordt pas na het teeltseizoen duidelijk hoeveel bedrijven te koop komen. Huidige taxaties zijn gebaseerd op historische transacties en daarin is nog niet zoveel veranderd. “Wat verhandeld wordt, is conform de markt. We zien niet dat tuinders bij een investering van € 1,5 miljoen anders dan normaal reageren op een verschil van € 50.000.”

Bij taxaties houdt Van Wingerden rekening met een onzekerheidsmarge die groter is dan 3%. Dat deed het kantoor al vanwege risico’s als virus ToBRFV. Kopers waren afwachtend, maar dat lijkt van tijdelijke aard. “We hebben een rozenkweker die al land had liggen voor uitbreiding. Dat heeft hij in de crisis afgeblazen. Nu de bloemenprijzen zo hoog zijn, heeft hij zijn financiële schade alweer voor een groot deel terugverdiend. Hij besluit nu toch te gaan bouwen.”

Potplantenbedrijf binnen 2 weken verkocht

Recent werd een potplantenbedrijf binnen twee weken verkocht. De prijs voldeed daarbij aan de verwachting van ook de koper. Of een tweede besmettingsgolf ook makkelijk door de markt opgenomen kan worden, is de grote vraag. Van Wingerden: “Dan zijn mogelijk grotere effecten te voorzien.”

Stemming in de markt is duidelijk verbeterd

Ontwikkelingsbedrijf HOT in Zuid-Holland heeft recent 50 hectare te koop gezet, verdeeld in tien kavels. De coronacrisis heeft ook HOT overvallen. In Poeldijk werden net de borden geplaatst toen de lockdown van kracht werd. “De vraag op korte termijn viel weg”, zegt directeur Rob van den Ende. “Belangstellenden wilden even afwachten. Maar je ziet nu dat mensen toch weer gaan informeren. Dat zijn nog geen transacties, maar de stemming is verbeterd.”

HOT heeft prijzen niet aangepast

Er zijn geen koopovereenkomsten ontbonden, en evenmin zijn prijzen aangepast. Van den Ende gelooft ook niet in dergelijke ingrepen op korte termijn. “Onze aanpak gaat over een langere termijn. Er zit drie jaar tussen start en oplevering van een herstructureringsproject. Het hoeft niet morgen verkocht te zijn.”

“De ondernemers met wie wij in gesprek zijn, nemen de coronacrisis mee in hun afweging, maar ze veranderen nog niet hun visie voor de komende twintig jaar”, merkt Arnaud van der Eijk, commercieel directeur van makelaar Wayland in Bergschenhoek. “Het wordt meer ervaren als een tijdelijke crisis.”

‘Kleine imperfecte markt’

HOT-directeur Van den Ende schetst de markt voor tuinbouwgrond als ’een kleine imperfecte markt’. Als enkele investeringsplannen de koelkast in gaan, heeft dit direct invloed. Daar staat tegenover dat de herstructurering juist eerder op gang kan komen als ondernemers, bijvoorbeeld door de coronacrisis, besluiten om hun bedrijf in te brengen voor een herstructureringsproject. “Maar er is geen paniek, de prijzen voor grond staan niet onder druk en ik zie nog geen zondvloed van bedrijven op ons afkomen. Dat is ook niet zichtbaar op glastuinbouwaanbod.nl.”

Beheer
WP Admin