Doorgaan naar artikel

Groenteprijzen winkel laag, diepvries blijft duur

De inflatiecijfers van het CBS tonen dat voor verse groente de lage prijzen op de markt zijn doorgerekend aan Nederlandse klanten.

De inflatiecijfers voor juni van CBS laten voor verse groente en fruit lagere prijzen zien dan een jaar geleden. Voor fruit is dat circa 5% lager en bij groente ongeveer 8%.

Een rol speelt daarbij de coronacrisis. Een jaar geleden moest iedereen de inkopen via retail doen. Dat leidde tot hogere inkoopprijzen en dus winkelprijzen. Toch is ook het effect te zien van magere glasgroenteprijzen in juni, zeker bij aubergine. Bij fruit waren de aardbeienprijzen met name laag in de laatste weken. Ook de perenprijzen waren van een ander niveau als het krappe slot van het seizoen in 2020.

Verse groente en fruit laag geprijsd

Over meerdere jaren bezien, valt op dat verse groenten en fruit gemiddeld of laag zijn geprijsd afgelopen maand. Voor verse groente was alleen in juni 2017 een lager prijsniveau gemeten. Bij diepvriesgroenten is het gemeten prijsniveau duidelijk een niveau hoger dan gemiddelde in de laatste zes jaar in juni. Dat duidt op een andere verhouding van vraag en aanbod in de markt, of een ander prijsbeleid van retailers na de vraagpiek in 2020.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin