Doorgaan naar artikel

Groenten niet goedkoper maar duurder door plastictaks

Vanaf zaterdag betalen consumenten extra voor bakjes voorverpakte groente salades. De nieuwe heffing blijft bij supermarkten om te investeren in nieuwe verpakking.

Dat is het gevolg van nieuwe Nederlandse verpakkingswetgeving voor vormvaste verpakkingen. Het gaat dus niet om zakjes en wikkels. Voor deze ‘single use verpakkingen’ kunnen supermarkten heffingen invoeren naar eigen inzicht. De overheid heeft alleen richtprijzen benoemd.

De opbrengst van die heffingen gaat naar de supermarkten of horeca. Er is niet gekozen voor een afvalfonds. “Ik kies er nu voor om de opbrengsten van de beprijzing juist bij de ondernemers te laten, zodat zij deze naar eigen inzicht kunnen investeren in de herbruikbare alternatieven die zij beschikbaar moeten stellen voor hun klanten”, schreef staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat bij aankondiging van de maatregelen in 2022. Ze evalueert de maatregel later.

Klanten verrast

De invoering gaat vooralsnog zonder grote campagne met voorlichting aan klanten. Bij GroentenFruit Huis is het onderwerp al een jaar onderwerp van gesprek en is geijverd voor een systeem dat zo min mogelijk impact heeft op de afzet.

Voor een wegwerpbakje (ook van een maaltijdsalade van de supermarkt) betalen klanten apart 25 of 50 eurocent, afhankelijk van de grootte, zo luidt het advies van de overheid. Voor een bakje met voorverpakte groente, fruit en noten is het advies 5 eurocent.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het niet noodzakelijk dat supermarkten gezamenlijke prijsafspraken mogen maken over plastic verpakkingen. Dat meldt de toezichthouder in een beoordeling van een initiatief van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin