Doorgaan naar artikel

Groente en fruit goedkoper na Duits steunpakket btw

The Greenery en Hollander Barendrecht hebben dit jaar hun leveringsrelatie uitgebreid met de Duitse keten Edeka. De maatregel is daarmee gunstig voor The Greenery. - Foto: ANP

The Greenery en Hollander Barendrecht hebben dit jaar hun leveringsrelatie uitgebreid met de Duitse keten Edeka. De maatregel is daarmee gunstig voor The Greenery. - Foto: ANP

De btw op verse groente en fruit daalt in Duitse winkels van 7 naar 5% na een steunpakket van de Duitse regering.

De Duitse regeringscoalitie is een pakket maatregelen overeengekomen ter waarde van 130 miljard euro om de economie te stimuleren in de coronacrisis. Tot het einde van het jaar gaat onder meer de btw omlaag.

Duitsland kende een btw-tarief (Mehrwertsteuer) van 7% op onbewerkte voedingsmiddelen (basisproducten). Daarvan daalt het percentage nu tot eind dit jaar naar 5%. Daarmee is de maatregel feitelijk ook een steunmaatregel voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

Nederlandse btw 9%

In Nederland is de btw op versproducten 9%. Recent onderzocht het ministerie van Financiën een verlaging naar 5% voor groente en fruit, maar achtte zo’n regeling voor alleen groente en fruit niet uitvoerbaar. Ook verwacht het ministerie niet dat het prijsvoordeel doorgegeven wordt aan de consumenten.

In de maatregel in Duitsland dalen alle btw-tarieven. Daarmee wordt groente en fruit niet extra goedkoop. Duitse winkelprijzen reageren sterker op prijswijzigingen in de keten dan Nederlandse winkelprijzen. De Duitse btw-verlaging kan daardoor wel effect hebben op winkelprijzen.

Breed pakket maatregelen

Naast de btw-maatregel komt er geld voor families en krijgen bedrijven belastingverlichting. Gemeentes kunnen ook extra steun verwachten.

Duitsland stelde eerder al 1.200 miljard euro beschikbaar om de economie te steunen. Dat bedrag is het hoogste van alle landen in de Europese Unie. Desondanks liep de werkloosheid op naar het hoogste niveau sinds 2015.

Politieke discussie

De onderhandelingen over het nieuwe steunpakket verliepen moeizaam. Waar de coalitiepartijen eerder nog eensgezind waren, hadden beide andere verlangens voor dit pakket nu de acute dreiging voor ondernemingen geweken lijkt. De sociaaldemoratische SPD wil dat de regering meer geld uitgeeft om met name werknemers en families te helpen, terwijl de christendemocraten van de CDU juist de hoeveelheid nieuwe schulden beperkt willen houden. Zij willen dat de steun vooral wordt ingezet om bedrijven weer te laten investeren.

Beheer
WP Admin