Doorgaan naar artikel

Greenyard boekt fors minder verlies in 2019

De beursgenoteerde Belgische groente- en fruithandelaar Greenyard, die ook groot is in Nederland, heeft het nettoverlies over het afgelopen jaar fors teruggebracht.

Het verlies uit voortgezette activiteiten kwam uit op € 68 miljoen, tegenover een verlies van € 192 miljoen in het jaar ervoor. De omzet steeg afgelopen jaar met 3,8% tot € 4,1 miljard. Greenyard heeft in die periode voor € 20,7 miljoen gedesinvesteerd door niet-kernactiviteiten te verkopen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Greenyard, dat een gebroken boekjaar hanteert dat eindigt op 31 maart.

Reorganisatie

De Nederlandse co-CEO van Greenyard, Marc Zwaaneveld, zegt in een toelichting op de jaarcijfers dat het bedrijf goed op weg is met het reorganisatieplan dat hij een jaar geleden in gang zette. “Dit boekjaar begon net na de aankondiging van het Transformatieplan, gevolgd door de sterke implementatie ervan. Het herstel zette het hele jaar door en overtrof de verwachtingen. Greenyard is op weg om weer financieel gezond te worden.”

Schuld

De nettoschuld van Greenyard daalde afgelopen jaar met € 30,7 miljoen tot € 425,6 miljoen. Uitgedrukt in een schuldgraad betekent dit dat in maart 2020 de schuld 4,4 maal het brutobedrijfsresultaat (ebitda) van € 95,7 miljoen bedroeg. In vergelijking met maart 2019 is die schuldgraad bijna gehalveerd. Toen was dat nog 7,1 maal de ebitda. Die daling is volgens Greenyard veroorzaakt door de verbetering van de winstgevendheid, werkkapitaal en opbrengsten uit de verkoop van niet-kernactiviteiten. Het bestuur van Greenyard wil geen dividend uitkeren aan de aandeelhouders voor de vervaldatum van de bankfinanciering december volgend jaar.

Positief vooruitzicht

Greenyard verwacht dat de ebitda aan het eind van het volgende boekjaar (31 maart 2021) uitkomt tussen € 100 miljoen en € 105 miljoen. Dat was dit jaar € 95,7 miljoen. Die stijging wordt volgens Greenyard veroorzaakt door een stijgende vraag naar groente. Het coronavirus heeft de eetgewoonte van mensen aangepast naar een gezonder eetpatroon, met meer groenten. Wel namen de kosten van Greenyard toe in coronatijd. Daarmee is het positieve financiële effect door corona beperkt gebleven tot € 1,5 à € 2 miljoen.

Lees ook: Na groei ziet Greenyard ook frictie uitrol AH-model

Share this

Afbeelding
Stefan Essink

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin