Doorgaan naar artikel

Goedbegrepen eigenbelang

Zoals jullie wel weten, ben ik niet alleen tuinder. Een deel van mijn tijd steek ik in het schrijven van weblogs, columns en artikelen.

Ik voel me ook journalist. Ik zie altijd overal nieuws, nieuwtjes, goede reportages en onderwerpen voor columns. Dan jeukt mijn pen. Dat heb ik van mijn vaders familie. Die schreven allemaal, maar ze konden ook prachtige verhalen vertellen. Leuke anekdotes uitspinnen tot hilarische sketches. Wim Sonneveld in je huiskamer. Het publiek vermaken. Want waarom zou je schrijven of vertellen als niemand je teksten wil lezen of niemand naar je wil luisteren?

In deze logische gedachtegang zit een waarheid als een koe, maar eentje die elke dag geweld aangedaan wordt. Want aan de ene kant van het spectrum heb je instanties, instellingen en dergelijke, die informatie zó op papier zetten dat je één ding zeker weet: geen hond zal het ooit lezen. Mooi voorbeeld van hoe (verplicht) informatie verstrekken geen communicatie is.

Helemaal aan de andere kant van dit spectrum zit de dagpers. De wereld van de dagpers moet iedere dag opnieuw zijn waarde bewijzen. Hij wordt afgerekend op het aantal lezers of kijkers, die hij weet te trekken. En daarom blaast hij een klein, maar leuk fragment op tot een paginavullend artikel. Niet om ons te informeren, nee, zuiver om ons te trekken en te amuseren. Zodat we de volgende dag weer die krant kopen, dat blad open slaan of afstemmen op dat tv-kanaal. Want de meeste dagpers is voor zijn inkomsten afhankelijk van advertenties of dagverkoop. Allebei sterk gekoppeld aan het aantal lezers of bezoekers.

Het is dus een utopie om te denken dat de dagpers rondom Ehec een eerlijk, objectief beeld zou geven. Daar zijn ze helemaal niet voor. Ook niet om de Nederlandse tuinbouw te beschermen of te promoten. Ze hebben een veel groter, goed begrepen eigenbelang en dat gaat altijd voor.

Voor objectieve informatie moet je bij de onafhankelijke vakpers zijn. Die schrijft om te informeren, zo vakkundig en volledig als mogelijk. Het is alleen jammer dat je niet met ze kan lachen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin