Doorgaan naar artikel

‘Goed in de maat, maar weinig fijne witlofwortels’

‘Nog twee percelen te doen”, aldus Ronald Kalter uit IJsselmuiden in de eerste week van december. Hij heeft het over de stand van zaken rond het rooien van zijn witlofwortels. De teelt gebeurt bij akkerbouwers in Flevoland, maar wel in samenspraak met Kalter.

Zoals hij ook ‘kritisch meekijkt’ tijdens het rooien. Die klus gaat in loonwerk. “Niet dat we er de hele dag achteraan lopen, maar in het begin zijn we er regelmatig bij. Ik wil wel weten wat er gebeurt en hoe het gaat. Mogelijke problemen lossen we het liefst altijd direct aan de voorkant op.” De wortels gaan naar het koelbedrijf van Kalter in Marknesse, en worden hier gesorteerd. “Dat doen we sinds drie jaar zo, voor onszelf en voor derden.”

‘Goede momenten pakken’

De eerste wortels werden eind oktober gerooid. “Toen hebben we al veel gedaan. We waren niet helemaal gerust op de ontwikkeling van het weer in november.” Lachend: “ik kan niet in een glazen bol kijken, maar veel ontbreekt het daar niet aan. De afgelopen maand hebben we elke week wel wat gedaan, zo veel mogelijk tussen de buien door. Je moet die goede momenten natuurlijk wel benutten, maar met de huidige machines zijn mindere omstandigheden bijna nooit echt problematisch meer. Als je alleen al kijkt naar de capaciteit van sterreinigers op de rooier: daarmee vliegt de grond van de wortels af. Vorig week werd het donderdagavond droog, vanaf dat moment is er constant gerooid tot zaterdagochtend toe. Die middag om 5 uur zat alles gesorteerd in de koeling. We hebben nog zo’n 10 procent te rooien. Die wortelen staan niet op de gemakkelijkste percelen, dag gaat nog zo’n 3 à 4 dagen kosten. Het komt wel goed.”

Kalter is gemiddeld genomen tevreden over de wortelkwaliteit: “Niet met overdreven grote aantallen per hectare, maar wel goed in de maat, en met relatief weinig wortels uit de maat. Dat valt mee, ondanks de onregelmatige stand. Het percentage fijne wortels had wel wat hoger mogen zijn. Ik zie het liefst dat een derde in die sortering valt, in werkelijkheid is dat blijven steken op zo’n 20 procent.”

Nu Atlas, dan Topscore

Kalter zat in week 49 in de derde oogstweek met Atlas. “Dat gaat mooi, met gezonde wortels. Ze zijn ook niet behandeld met calciumchloride of met Rovral.” De trek start op 19,5 graden Celsius, en dan terug naar 15,5 graden. “We gaan nog 5 weken door met Atlas, daarna volgt Topscore”.

De prijsvorming ging vorige week weer richting 80 cent per kilo, na afnemende dagprijzen in de laatste week van november. “Die tikten weer wel even de bodem aan.” Zoiets draagt eraan bij dat Kalter niet onverdeeld tevreden is. “Het lijkt allemaal wel aardig, maar het wordt ook steeds lastiger. Pak bijvoorbeeld de steeds strenger wordende lozingsregels voor het water dat in de trek wordt gebruikt.”

Sneeuwballen bewaren

Het grootste deel van de witlofwortels die Kalter in de koelcellen in Marknesse bewaart, zijn voor derden. “Van de week is er een wortelpartij weggegaan voor een Belgische klant voor de trek in januari. Die wortels zijn wel gerooid in 2014, die hebben we meer dan 13 maanden bewaard. Verder bewaren we prei, aardappelen, uien en Viburnum (Sneeuwbal). Dat is een mooie nicheproduct voor ons, die planten bewaren we in dezelfde kisten als de witlofwortels. Gekoeld bewaard ‘denken’ ze dat het voorjaar nog moet beginnen.

Die Viburnum moeten weg zijn voordat de oogst van de witlofwortels op gang komt. Maar de Viburnum-klanten willen juist dat de planten steeds langer bewaard worden. Ze hebben dit jaar geluk: we hebben nu nog een aantal vrachten staan, dat kan omdat de worteloogst dit jaar wat later is.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin