Doorgaan naar artikel

Goed gelezen in 2023: Precisieteelt

Goed gelezen 2023 precisieteelt

Robots sprongen in het oog op de vakbeurs Greentech in 2023. - Foto: Peter Visser

Drie goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Precisieteelt op een rijtje. Robotisering in de glastuinbouw en de oogstrobot van Cerescon vingen de aandacht.

Glastuinbouw digitaliseert en robotiseert in rap tempo

Het brede aanbod van technieken en diensten op de tuinbouwvakbeurs Greentech in juni 2023 was een afspiegeling van wat er aan innovaties in de sector speelt. Met onder andere robots, sensoren, ledbelichting, energiebesparende technieken, vertical farms, teeltondersteunende AI en andere software-toepassingen.

Financiers oogstrobot Cerescon grijpen naast octrooi

Oogstrobotbouwer Cerescon ging in 2022 failliet. De fabrikant start definitief niet door, bleek in januari. Overheidsfinanciers grijpen naast de octrooirechten. Bij een mogelijke overname en doorstart zijn de octrooirechten op techniek uit de oogstrobot Sparter cruciaal. Een doorstart kan bijna niet zonder de octrooirechten.

Certhon wil na overname door Japans Denso versneld groeien

Kassenbouwer, indoorfarm- en roboticaspecialist Certhon uit Poeldijk kwam volledig in handen van het Japanse robotica- en automotiveconcern Denso, bleek begin augustus. In 2020 nam dit miljardenbedrijf al een minderheidsaandeel in Certhon. Na drie jaar neemt Denso nu alle Certhon-aandelen over van de gebroeders Van der Sande. Uit de relatie met het hoogtechnologische concern Denso ontstond eerder al de Certhon tomatenoogstrobot, die proefdraaide in een Japanse kas.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin