Doorgaan naar artikel

Goed gelezen in 2023: Arbeid

Drie goed gelezen artikelen in 2023 onder het thema Arbeid op een rijtje. Arbeidsmigranten en de CAO Glastuinbouw speelden dit jaar de grootste rol in het nieuws rond dit thema.

Poolse uitzendkracht eist ziekengeld vanuit Polen

Mag een Poolse werknemer in de glastuinbouw worden gekort in zijn Ziektewet-uitkering als hij vanuit Polen niet reageert op verzuimbegeleiding? Ja, zei de rechter in april 2023. De Poolse ex-werknemer van een uitzendorganisatie in kwestie spande een rechtszaak aan tegen uitkeringsinstantie UWV en zijn ex-werkgever. De rechter draaide besluiten van UWV deels terug. Toch bleef het besluit om de uitkering te schorsen staan.

Nederland lijkt klaar met arbeidsmigranten

De Telegraaf peilde in augustus 2023 de mening van lezers over het draagvlak voor arbeidsmigranten. Daaruit bleek dat slechts 15% van de bijna 4.100 invullers op de site van De Telegraaf ‘eens’ stemde op de stelling ‘Arbeidsmigranten zijn hard nodig’. Daartegenover staat 79% die vindt dat er paal en perk moet worden gesteld aan de almaar groeiende stroom van arbeidsmigranten.

Lees ook: Maatregelen migratie: tuinbouw krimpt of innoveert

Ook zonder FNV een nieuwe CAO Glastuinbouw

In januari 2023 zette CNV haar handtekening onder het akkoord voor een nieuwe CAO Glastuinbouw. FNV startte daarna een petitie en sloot acties niet uit. Het ging hierbij om de cao die in 2023 afloopt. Die ging wel al in, ondanks het uitblijven van het akkoord van FNV. Ondertussen zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao voor 2024 bezig.

Lees ook: Hoger minimumloon hindert overleg cao Glastuinbouw (voor 2024)

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin