Doorgaan naar artikel

Poolse uitzendkracht eist ziekengeld vanuit Polen

Mag een Poolse werknemer in de glastuinbouw worden gekort in zijn Ziektewet-uitkering als hij vanuit Polen niet reageert op verzuimbegeleiding? Ja, zegt de rechter.

Een Poolse ex-werknemer van een uitzendorganisatie heeft een rechtszaak aangespannen tegen uitkeringsinstantie UWV en zijn ex-werkgever. De uitzendkracht werkte sinds oktober 2021 als uitzendkracht in de glastuinbouw. Vanaf 7 december 2021 meldde hij zich ziek en ontving hij een uitkering op grond van de Ziektewet.

In maart 2022 verlaagde het UWV de Ziektewet-uitkering met 20%, omdat de Poolse medewerker niet op afspraken reageerde met de bedrijfsarts. Op 7 april heeft het UWV ook de uitkering geschorst van 29 maart 2022 na vier maanden Ziektewet-uitkering.

Besluit UWV deels teruggedraaid

De Poolse medewerker heeft beroep ingesteld bij de rechtbank, maar was op de zitting 3 februari dit jaar niet aanwezig. Hij noemt de maatregel in strijd met de wet. Hij was te ziek om de reis naar Nederland te maken. Een tweede afspraak heeft hij afgezegd bij verzuimbegeleider Stigas. Hij stelt niet geïnformeerd te zijn dat dit een telefonische afspraak was. Zijn telefoon was bovendien kapot.

De rechter draait de besluiten van UWV deels terug, zonder consequentie voor de zieke werknemer. Het besluit om de uitkering te verlagen was onzorgvuldig genomen en voor een te lange periode. Echter, het besluit om de uitkering te schorsen blijft staan, zodat de ex-werknemer niet geldelijk wint bij deze uitspraak.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin