Doorgaan naar artikel

Ook zonder FNV een nieuwe CAO Glastuinbouw

CNV heeft haar handtekening gezet onder het akkoord voor een nieuwe CAO Glastuinbouw. FNV start een petitie en sluit acties niet uit.

Beide bonden legden het eind december door de telers en kwekers neerlegde eindbod aan de leden voor. Vorige week werd al bekend dat de leden van CNV wel en die van FNV niet in meerderheid akkoord zijn gegaan.

De overlegpartners van CNV, FNV en werkgeversorganisaties belegden op 18 januari een laatste bijeenkomst. Daar kwam niets uit. “Onze leden vinden het belangrijk dat er dit jaar in ieder geval weer wat bij komt”, zegt CNV’er Jeroen Warnaar. “Want helemaal geen cao, dat is namelijk al eens eerder gebeurd. In 2020 en 2021 was er een cao-loze periode, zónder loonsverhoging.’

Hoge energieprijzen spelen een rol n CAO Glastuinbouw

In de afweging dit eindbod te accepteren, speelt ook mee dat het met sommige bedrijven in de sector moeizaam gaat door de hoge energieprijzen. “Dat zien werknemers natuurlijk ook. Behoud van werk is ook belangrijk.”

Vakbond FNV zit iets activistischer in de wedstrijd en niet alleen bij deze cao-onderhandelingen. Het jaar is begonnen met een aantal stakingen, waaronder op 19 januari weer in het openbaar vervoer. Omdat het in de glastuinbouw het veel moeilijker is een staking van de grond te krijgen is op voorhand voor het zachtere drukmiddel van een petitie gekozen.

Ook gaan FNV-medewerkers vanaf vanmiddag langs bij glastuinbouwbedrijven, om te horen wat hun leden op de werkvloer willen dat er nu gebeurt. Of dat ook tot acties op die bedrijven kan gaan leiden kan FNV-bestuurder Leo van Beekum nog niet zeggen. “We gaan naar onze mensen luisteren. Als ze bereid zijn actie te ondernemen, dan gaan we kijken of dat dan misschien tot nadere afspraken met bedrijven kan leiden.”

Loonsverhoging van 5%

Ondertussen gaat ook zonder de handtekening van FNV toch gewoon alvast die nieuwe cao in. De looptijd is een jaar, tot en met 31 december 2023. Door de landelijk opgelegde verhoging van het minimumloon met 10% krijgen met name medewerkers in de laagste loonschalen er flink wat bij. Medewerkers in de hogere loonschalen krijgen een loonsverhoging van in totaal 5%, verdeeld in twee stappen (3% per 1 januari 2023 en 2% per 1 juli 2023).

Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over een hogere reiskostenvergoeding en een verlaging van de vakvolwassen leeftijd (van 21 naar 20 jaar).

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin