Doorgaan naar artikel

FNV stemt niet in met cao Glastuinbouw, CNV wel

FNV-leden wijzen het eindbod voor de cao Glastuinbouw af. CNV geeft wel goedkeuring, maar heeft ook behoefte aan een nieuwe gespreksronde.

Het eindbod van de werkgevers (Glastuinbouw Nederland) van 3 procent loonsverhoging per 1 januari 2023 en 2 procent per 1 juli is voor een ruime meerderheid van FNV-leden onder de maat. Een deel van hen is bovendien erg kritisch op de opstelling van de werkgevers, zegt Linda Slagter, bestuurder FNV Agrarisch Groen.

‘Loyaliteit op de tocht’

FNV wil volledig koopkrachtbehoud voor werknemers, ook in de glastuinbouw, waar het voor werknemers lastig wordt de eindjes aan elkaar te knopen. “Van oorsprong zijn deze werknemers heel loyaal en trouw aan hun werkgever, maar dat lijkt zich te keren. We kregen erg kritische reacties op het eindbod. Dat merk je in heel Nederland met de stakingsbereid die toeneemt.”

Een dreiging van stakingen in de glastuinbouw is niet aan de orde op dit moment. Wel ziet FNV dat de positie van de bedrijven sterkt verschilt. Slagter: ‘We begrijpen dat een aantal werkgevers het ook lastig heeft, maar een toenemend aantal werknemers weet niet meer hoe ze het financieel moet bolwerken. Dat leidt tot ontevredenheid op de werkvloer en met een dergelijk bod van de werkgevers wordt het er niet beter op.’

CNV-leden stemmen wel in

CNV-bestuurder Jeroen Warnaar laat weten dat CNV-leden ondanks hun ontevredenheid instemmen met het eindbod. Wel heeft CNV een oproep gedaan nog eens om de tafel te gaan zitten met werkgevers en werknemers. “We hebben begrepen dat er vandaag nog een uitnodiging komt van werkgevers daartoe.” De leden van CNV zijn kritisch op het eindbod, maar denken dat bij afwijzing er over een halfjaar niet nog met terugwerkende kracht een hogere correctie zal plaatsvinden.

Naast de 5 procent in twee stappen is er ook een flinke opwaartse ontwikkeling in de zogeheten loonschaal B. In die schaal is trede 1 het wettelijk minimumloon en is per 1 januari sowieso met 10 procent verhoogd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin