Doorgaan naar artikel

Loonbod van 5% in CAO Glastuinbouw

De werknemers in de glastuinbouw krijgen er per 1 januari 3% en per 1 juli nog eens 2% loon bij. Dit gebeurt als de bonden op het eindbod van de werkgevers in gaan.

De vakbonden CNV en FNV zaten op 19 december om tafel met de werkgevers in de glastuinbouw en leggen de komende 2 weken het loonbod voor aan hun leden. Naast de 5% in twee stappen is er ook een flinke opwaartse ontwikkeling in de zogeheten loonschaal B. In die schaal is trede 1 het wettelijk minimumloon en gaat dat per 1 januari sowieso met 10% omhoog. De schalen daarboven gaan deels met een nog iets hoger percentage omhoog.

Het kan zijn dat onze leden akkoord gaan, omdat ze door de inflatie en de hoge energierekening nu eenmaal graag zo snel mogelijk alle kleine beetjes extra willen gebruiken. Maar we vinden het bod teleurstellend

Jeroen Warnaar, CNV

‘Een teleurstellend bod’

Ook een plus is dat het vakvolwassen loon niet pas op de 21e verjaardag maar al een jaar eerder wordt bereikt. “Het kan zijn dat onze leden akkoord gaan, omdat ze door de inflatie en de hoge energierekening nu eenmaal graag zo snel mogelijk alle kleine beetjes extra willen gebruiken. Maar we vinden het bod teleurstellend”, zegt Jeroen Warnaar van CNV.

CNV heeft er begrip voor dat sommige tuinders in zwaar weer zitten door de hoge energieprijzen. “Maar dat geldt ook voor hun werknemers. Die zitten nú in de moeilijkheden. dat de helft van de loonsverhoging pas in de zomer komt helpt ook niet.”

‘Medewerkers binden en vinden’

Als werkgevers hebben wij ons tot het uiterste ingespannen om tot een onderhandelingsresultaat te komen, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. “De sector staat onder grote druk. In moeilijke tijden moeten bedrijven medewerkers binden en vinden. Duidelijkheid over loon is daar een belangrijke factor bij. Reden om dit eindbod op tafel te leggen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin