Glastuinbouw Nederland: ‘Verhoging ODE helemaal van tafel’

06-04-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Energieleveranciers als Vattenfall hebben nog geen bezwaar gemaakt tegen de verhoging van de ODE. foto: ANP
Energieleveranciers als Vattenfall hebben nog geen bezwaar gemaakt tegen de verhoging van de ODE. foto: ANP

Uitstel van de verhoging van energiebelasting ODE gaat niet ver genoeg. Glastuinbouw Nederland haalt alles uit de kast om de verhoging van deze belasting alsnog van tafel te krijgen.

Glastuinbouw Nederland roept energieleveranciers op alsnog bezwaar te maken tegen de verhoging van de ODE. Tot op heden hebben de energieleveranciers geen bezwaarschrift ingediend en daarmee spelen zij het kabinet in de kaart, zo meent Glastuinbouw Nederland.

Bij de nog te houden evaluatie in de Tweede Kamer kunnen de betrokken ministers Hoekstra van Financiën en Wiebes van Energie dan namelijk mededelen dat er geen bezwaar is gemaakt door de energiebedrijven en er daarom geen enkel ontvankelijk bezwaarschrift is ingediend.

‘Exorbitante verhoging van tafel’

Alle door tuinders al ingestuurde bezwaarbrieven zijn formeel niet gegrond, aangezien het de energiebedrijven zijn die de Opslag Duurzame Energie moeten betalen aan het Rijk.

Glastuinbouw Nederland maakt, mede namens veel van haar leden, al geruime tijd bezwaar tegen de ‘exorbitante verhoging’ van de ODE vanaf 1 januari 2020.

Veel leden hebben inmiddels ook individueel een bezwaarschrift ingediend bij de Belastingdienst.

Door de coronacrisis is het nog meer van belang dat de verhoging van de ODE vanaf 1 januari 2020 van tafel gaat.

‘Zeer grote liquiditeitssproblemen door Coronacrisis’

Als onderdeel van de maatregelen om bedrijven tegemoet te komen in hun verliezen door de coronacrisis, is wel al een uitstel van betaling van onder meer de ODE afgekondigd. Dat gaat Glastuinbouw Nederland niet ver genoeg.

De verhoging van de ODE drukte al zwaar op het rendement van veel glastuinbouwbedrijven. Maar zeker gezien de huidige omstandigheden kan het bedrijven in nog veel grotere problemen brengen, benadrukt voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland. “De crisis leidt tot zeer grote liquiditeitsproblemen.”

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer