Gezinsbedrijf van nu heeft geen toekomst

17-11-2014 | Laatste update op 14-09 | |
Vergaderboer
Gezinsbedrijf van nu heeft geen toekomst

Wat een verademing uit de mond van een NAJK bestuurder te horen dat het huidige gezinsbedrijf in de landbouw geen toekomst heeft. Inge van Schie durft de koe de bel aan te binden.

Dat was na een rondgang van boer naar bank, van adviseur naar agrarisch ondernemer, van wetenschapper naar jonge boeren. Eén ding werd haar erg duidelijk: het gezinsbedrijf gaat van traditie naar ambitie.

Op een symposium op 20 november in Utrecht spreken de jonge boeren van de NAJK  erover. Daar horen de toekomstige boeren dan te zijn.

Wat zou ik graag om een hoekje staan luisteren. Wie voert de boventoon? De jonge boer, die voortbouwt op de traditie van het bestaande familiebedrijf? Of de jonge ondernemer, die, net als zijn vrouw, ambitie heeft om een fijn modern leven te leiden? Zij met een eigen baan en samen met het gezin, net als ieder ander, een aantal weken op vakantie.

Ik hoop dat de laatste groep overheerst. Ik ben het helemaal met Inge eens dat het traditionele boerenbedrijf op zijn laatste benen loopt. Wie denkt dat daarvoor nog kansen zijn, wordt de teleurgestelde boer van de toekomst.

Zorgelijk is dat het woord traditioneel vooral viel onder de boeren, waar Inge mee sprak. De wetenschappers, de jonge ondernemers, de adviseurs en de mensen van de banken wezen allemaal op de veranderingen, kostprijzen, schaalvergroting, wereldmarkt en zo meer.

Een duidelijk verschil. NAJK  komt de eer toe dat er wordt gediscussieerd over de toekomst. Dat valt te prijzen.

En nu maar hopen dat ook de traditioneel denkende jonge boeren naar Utrecht gaan. En niet ’te druk’ als excuus aanvoeren om aan de beschermde keukentafel bij moeder thuis te blijven.

Want een ondernemer maakt tijd om over zijn toekomt na te denken en met anderen te sparren.

Meer over


Beheer