Doorgaan naar artikel

‘Gesprek Rusland om angst grieptests’

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) heeft eind april met Russische vertegenwoordigers gesproken om angst weg te nemen over vogelgrieponderzoek in Nederland.

Russische vertegenwoordigers hebben in Russische media en bij de Europese commissie zorgen geuit over het onderzoek naar vogelgriep in Rotterdam. Onderzoekers van het Erasmus MC fabriceerden een vogelgriepvariant die gevaarlijk is voor mensen. In die Russische mediaberichten wordt dat onderzoek in één adem genoemd met de Ehec-uitbraak vorig jaar.

Uit die berichten blijkt Russische kritiek op de Europese aanpak van voedselveiligheids- en gezondheidsrisico’s, zoals de Ehec-aanpak en dit vogelgrieponderzoek.

Volgens het ministerie is daarop contact gezocht met de Russische ambassade en is eind april een brief gestuurd naar Russische autoriteiten. Een ELI-woordvoerder: “Het draait allemaal om een expertmeeting met verschillende landen over dit onderzoek. De kennis over deze vogelgriep wordt geëxporteerd. Dat is een novum; hierover is recent die bijeenkomst geweest zonder de Russen. We hebben hierover uitleg gegeven in de brief.”

Volgens de woordvoerder is geen officiële klacht binnengekomen uit Rusland, maar wilde het ministerie met de brief en gesprekken mogelijke stappen van de Russen tegen Nederlandse producten voorkomen. ELI had geen signalen dat specifieke actie tegen Nederlandse groenten op stapel stonden uit Rusland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin