Doorgaan naar artikel

‘Geen hoek uit kas bij uitbreiding Terneuzen’

Paprikabedrijf 4Evergreen heeft een vergunning gekregen voor afwijking van een bestemmingsplan voor haar uitbreiding van 18 hectare in Terneuzen.

Daarmee wordt voorkomen dat een hoek uit de kas genomen wordt. Het gaat om ruim 5.500 vierkante meter die buiten het huidige bestemmingsplan voor glastuinbouw valt en moet worden her bestemd  om te kunnen volbouwen. Zonder die vergunning zou een hoek wegvallen in de nieuwbouw.

In een rapport van AAB Nederland schrijven de adviseurs dat een kas realiseren met een hoek eruit diverse nadelen heeft, zoals klimaatongelijkheden, waardoor meer energie benodigd is. Ook is de kans op storing en lekkage groter in zo’n kas en is het onderhoud intensiever. De 5.500 vierkante meter ligt op een voormalige afgedekte vuilstort. Het teeltbedrijf laat een deel afgraven en schone grond storten voor de nieuwbouw.

De bouwwerkzaamheden zijn al in volle gang. In november gaat de kwekerij planten in de nieuwe kas. De eerste oogst wordt veracht in het eerste kwartaal van 2017.

Drie jaar geleden nam het bedrijf al een tomatenkwekerij in de Smitsschorrepolder over, gelegen op een perceel van 26 hectare grond. Het jaar erna kochten ze de laatste beschikbare 42 hectare in deze polder op. Met de nieuwbouw (fase 2) van 18 hectare groeit de Zeeuws-Vlaamse vestiging naar 28 hectare kas. In totaal komt het familiebedrijf met de uitbreiding op een omvang van 80 hectare, verdeeld over zes locaties.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin