Doorgaan naar artikel

‘Geblindeerd de Floriade over’

Sinds we in april vooruitblikten op de Floriade zijn er vijf maanden voorbij. Positief nieuws: de niet schaarse regenval in die maanden heeft het groen goedgedaan.

Nog meer positief nieuws: de kabelbaan mag gewoon blijven draaien. Dat was door een Almeerse Floriade-hater juridisch aangevochten. De vergunningen waren niet op orde toen de kabelbaan al werd gebouwd en het ding zou ook de verkeersveiligheid in gevaar brengen. De baan kruist namelijk de snelweg A6.

De rechter liet zich niet vermurwen. De volgorde van vergunnen en bouwen klopte inderdaad niet, maar in kort geding kan een rechter alleen over de inhoudelijke juistheid van vergunningverlening oordelen. En die was oké. Ook als het gaat over de verkeersveiligheid. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verleende vergunning, netjes op grond van de Wet beheer rijkswaterstaatwerken.

Geblindeerde ramen

Negatief nieuws: in die vergunning was al gestipuleerd dat de cabines van de kabelbaan geblindeerd moesten worden. Dat klinkt bizarder dan het in de praktijk is: het blindeereffect van het op de ramen geplakte rasterfolie werkt met name van buiten naar binnen, zodat je vanaf de weg niet kunt zien wat er in die cabines gebeurt. Maar ook van binnen naar buiten wordt kijken en fotograferen vanuit de cabines door dat folie nogal gehinderd.

Het is illustratief voor de enorme berg aan regels waaraan een mega-evenement als de Floriade moet voldoen

Het is illustratief voor de enorme berg aan regels waar een mega-evenement als de Floriade aan moet voldoen. Een veelvoud nog van waar elke ondernemer al aan moet voldoen, als die zijn bedrijf wil uitbreiden bijvoorbeeld. Dat bevoegde overheden in vergunningen eigenlijk altijd extra beperkingen opleggen is bijna een gegeven. Dat er dan alsnog bezwaar wordt gemaakt, tot aan de rechter toe, al evenzeer.

Natuurwetten waaraan je niks kunt verhelpen

Dat zijn zo van die ‘natuurwetten’ waar je op kunt mopperen, maar niks aan kunt verhelpen. Net als aan het feit dat tuinbouwbedrijven altijd tot het laatste moment afwachten voor ze hun handtekening zetten onder deelname aan een feestje als de Floriade. Gevolg: er is nog heel veel (gratis!) ruimte in ‘The Greenhouse’ voor leuke tuinbouwevenementen. Jazeker: gratis. Dat zou dan toch de ultieme natuurwet in werking moeten laten treden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin