Doorgaan naar artikel

Gasprijs krult weer omhoog

De gasprijs daalt al sinds januari 2023. Aan die daling lijkt een einde te zijn gekomen.

De gasprijs voor de komende kwartalen maakt al meer dan een jaar een gestage daling door. Die dalende lijn is sinds eind februari afgevlakt en omgekruld. Al meer dan een maand lang fluctueert de prijs voor levering van gas in het eerstvolgende kwartaal omhoog en omlaag tussen 25 en 20 cent per kuub.

Zoekend naar een reden voor de prijsstijging van vorige week zijn er storingen bij een Noorse gasverwerkingsfabriek en bij een grote Amerikaanse LNG-terminal. Door beide storingen is er tijdelijk een verminderde gasaanvoer. Van een structurele krapte is echter geen sprake. Die zal de komende maanden ook niet zo snel optreden.

Vulgraad bergingen daalt niet meer

De vulgraad van de Nederlandse gasbergingen staat nu op 54%. Aan de grafiek is te zien dat de winter ten einde is en er niet veel meer af zal gaan. Voor het opnieuw vullen van de bergingen is minder nervositeit dan vorig jaar en al zeker veel minder dan in 2022. Enige spanning zou nog kunnen worden veroorzaakt door het feit dat aan het einde van het jaar er geen Russisch gas meer naar Midden- en Zuid-Europa zal stromen. Nu gaat er nog 14 miljard kuub per jaar door pijpleidingen onder de Oekraïne door. Dat stopt dan.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin