Doorgaan naar artikel

Gasprijs bezig aan opmars

Na maanden van gestage daling is de gasprijs vorige en deze week weer aan het stijgen. In anderhalve week is er 20% bij gekomen.

Een bruuske prijspiek lijkt het misschien nog niet, als je naar de grafiek kijkt. Maar na een laagste prijs van 23,7 cent per kuub gas op 23 februari is de gasprijs voor de korte termijn stapje voor stapje omhoog aan het kruipen. Dinsdagmiddag 5 maart kwam er zelfs 1,5 cet bij ten opzichte van maandagmiddag. In tien dagen tijd is er op de prijs voor het eerstvolgende kwartaal bijna 5 cent bij gekomen. Dat is een stijging van zo’n 20%.

Geen reden voor verdere stijging

Toch zien de marktanalisten geen reden voor verdere of snellere stijging. De stijging wordt toegeschreven aan extra vraag naar gas om elektriciteitscentrales mee te laten draaien. De lage gasprijs was geen beletsel, terwijl het aanbod aan wind en zon juist laag was.

Als al die zonnepanelen dit voorjaar wel weer gaan leveren, dan zal de trend van de laatste maanden voortgezet kunnen worden: voldoende aanbod aan gas en een blijvend bescheidener vraag dan in voorgaande jaren. Het is ook niet voor niets dat de lange termijnprijzen een geruststellend vlakke lijn blijven tonen, stabiel op zo’n 26 cent per kuub voor levering in 2028.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin