Doorgaan naar artikel

Gasmarkt terug naar normaal

Foto: Ton van der Scheer premium

Foto: Ton van der Scheer

De gasprijzen dalen rustig door en de prijzen beginnen weer te naderen naar wat voor de Oekraïnecrisis normaal werd gevonden.

Kijkend naar de gasprijzen die de laatste vier jaar in januari werden genoteerd, kunnen we eens te meer constateren: de energiecrisis is voorbij. In januari 2021 zaten we nog wel middenin de coronacrisis, maar met de gasprijs deed dat hoegenaamd niets. Die was toen al een jaar lang geruststellend stabiel. Voor gas in het eerstvolgende kwartaal was je toen 16 à 17 cent per kuub kwijt.

De grafiek van diezelfde kortetermijn gasprijs schommelt ietsje meer, tussen 34,5 en 28,1 cent. Maar dat stelt weinig voor als we het vergelijken met de grafieken van 2022, toen we geruchten over oorlog in de Oekraïne nog konden afdoen als paniekzaaierij, maar de bandbreedte 35 cent was. En ook de lijn van 2023, toen we de dalende lijn definitief bleek ingezet na de bizarre prijspieken in zomer en najaar van 2022, is nog veel grilliger dan nu.

Aanbod verzekerd zonder vraagpieken

De hervonden stabiliteit op de gasmarkt is te danken aan het vinden van nieuw gasaanbod én aan de relatief stabiele vraag. De Chinese economie trekt nog altijd maar mondjesmaat aan sinds de daar langer voortslepende coronacrisis. Hier in West-Europa is het winterweer weer verdwenen en aan de aanbodskant is dus ook alles rustig. De gasaanvoer is op orde en de voorraden in Nederland kennen ondanks het schaatsweer van begin januari nog steeds een zeer comfortabele vulgraad van 70,5%.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin