Doorgaan naar artikel

Gasmarkt oase van rust

De gasmarkt was de laatste 2 weken een oase van rust. Zowel aankomende kwartalen als verder weg liggende jaren tonen een vlakke lijn.

Terwijl olie en kolen duurder werden, gebeurde er de afgelopen 2 weken niet veel met de gasprijs. Die tikte eind februari een nieuw laagterecord aan, steeg weer wat maar stabiliseert zich nu ook alweer een paar weken. Wat daarbij opvalt is dat er maar zo weinig verschil zit tussen de prijs voor gas te leveren ion het eerstvolgende kwartaal en de prijs voor levering in 2028.

Verschil tussen korte en lange termijn

Het is van eind 2020 geleden dat de prijzen voor de lange termijn gelijk of zelfs nog ietsje hoger lagen dan de prijzen voor de kortere termijn. In 2021 en 2022 werd dat verschil groot tot zeer groot, doordat de korte termijnprijs zo uit de bocht vloog. Nu is het zo dat de hoogste gasprijs die voor levering in 2025 is. Latere jaren zijn goedkoper en voor het komende halfjaar ook.

Geen hausse en geen crisis

De stabilisatie van de prijzen wordt wel in verband gebracht met de ook niet al te sterke bewegingen op de wereldeconomie. De Amerikaanse economie doet het relatief goed en dat wakkert de hoop op dan toch eindelijk weer een renteverlaging aan. De Chinese economie doet het nog steeds wat minder goed. En dat tempert weer de vrees dat er plots vanuit Azië harder aan de markt voor gas getrokken gaat worden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin