Doorgaan naar artikel

Gas onder grens van 25 cent door

Gas voor de korte termijn is weer goedkoper dan gas voor de komende jaren. Daggas en gas voor komend kwartaal duiken onder de 25 cent.

De gasprijs voor de kortere termijn heeft de daling hervat. Deze week is de prijs voor een kuub gas te leveren in het eerstvolgende kwartaal onder de 25 cent gedaald. Dat gascontract is al sinds 1 juni 2021 niet meer onder die grens gedaald. Op dat moment begon de tuinbouw zich voor het eerst zorgen te maken: die 25 cent betekende toen juist een stijging van zelfs zo’n 60%, ten opzichte van de 15 cent wat in maart 2021 nog het prijsniveau was.

Winter wel voorbij, Rode Zee nog gevaarlijk

Nu is het een daling die volgt op juist twee weken van voorzichtige stijging van die kortetermijngasprijs. Ter verklaring werd er gekeken naar het winterweer en de spanningen in de Rode Zee. Dat laatste is niet veel verbeterd. Maar voor ijzig winterweer hoeven we in Europa niet meer te vrezen.

Verbruik neemt af of toch weer toe?

Bovendien lijkt in Nederland de vraag bij de industrie wat af te nemen. Daarnaast kwam CBS vorige week met het nieuws dat het gasverbruik van huishoudens in 2023 blijvend laag was. Daar moet wel bij aangetekend dat de gasbergingen deze winter sneller leger aan het raken zijn dan vorig jaar. Toen kwam we van een vulgraad van 91,4% in november en stonden we op 18 februari nog op 63,9%. Deze winter piekten we in november op 99,7% en is de vulgraad op 18 februari nog 58,5%. Met het goedkoper worden van gas is deze winter het gasverbruik kennelijk toch weer aan het aantrekken. Anderzijds lijkt het erop dat de energiebedrijven, die het gas moeten inkopen om dit najaar weer volle bergingen te hebben, blijkbaar ook nog ruimte zien voor verdere daling van de gasprijs.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin