Doorgaan naar artikel

Frustratie over compensatie Ehec

Er heerst frustratie bij sommige telers over de uitvoering van de Europese regeling met betrekking tot compensatie van geleden schade door Ehec.

Volgens berichten van individuele telers tegenover agd.media bestaat er onduidelijkheid over de ingangsdatum van de regeling. Daardoor hebben de betreffende tuinders – naar eigen zeggen – ten onrechte compensatie misgelopen. Er zou met name onduidelijkheid bestaan over de precieze ingangsdatum van de Europese regeling. Formeel is dit op 1 juni geweest, maar sommige telers hadden al een aanvraag ingediend voor 30 en 31 mei, omdat dit de eerste dagen van de lopende week waren.

Volgens betrokkenen zijn deze verzoeken door Europa niet ingewilligd. De afdeling Regelingen van het Productschap Tuinbouw bevestigt dat er aanvragen zijn binnengekomen, die door Europa zijn afgekeurd, maar wil niet zeggen om hoeveel het gaat.

Kritiek aan het adres van het PT, dat er onvoldoende informatie over de regeling zou zijn verstrekt, is volgens de organisatie niet terecht, omdat zij slechts uitvoerende was in de kwestie. De klachten van individuele telers zijn bij LTO Glaskracht en de Dutch Product Association niet bekend. Volgens voorzitter Nico van Ruiten zijn er überhaupt nog geen klachten over de uitvoering van de regeling bij de organisatie binnengekomen.

Dat niet alle tuinders tevreden gesteld kunnen worden, is volgens Nico van Ruiten van LTO Glaskracht begrijpelijk. ”Er is 27 miljoen euro beschikbaar gesteld uit het noodfonds, terwijl er 200 miljoen schade is geleden bij de teelten alleen al.”

Bron: agd.media – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin