Doorgaan naar artikel

Fruitvlieg monitoren met drones

Een project om een nieuw systeem met vallen voor de Suzuki-fruitvlieg te ontwikkelen, gaat in 2017 van start. Het project valt binnen het Europese programma ERA-net C-IPM en krijgt van daaruit financiële ondersteuning.

Onderzoeker Dr. Ir. L. Kooistra van Wageningen University & Research zal het project naar een nieuw systeem met vallen gaan opzetten. Het project gaat in 2017 van start. Omdat de huidige plakvallen ernstige beperkingen blijken te hebben, wordt gezocht naar plakvallen die veel beter voldoen voor de Suzuki-fruitvlieg. Daarnaast is het de bedoeling dat een drone in combinatie met een automatisch beeldsysteem wordt ingezet om de monitoring van de aantallen fruitvliegjes op de plakvallen uit te voeren en het onderscheid te maken tussen Suzuki en andere fruitvliegjes. Dat meldt AgriHolland op basis van gegevens van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

Andere projecten

Er zijn nog twee projecten met Nederlandse inbreng die volgend jaar van start gaan binnen het Europese programma ERA-net C-IPM. Het ene project richt zich op een overkoepelend monitoring systeem voor alle bekende plagen in Europese glasgroenten. In eerste instantie wordt gekeken naar tomaat en paprika. In het andere project wordt onderzocht in hoeverre natuurlijke pesticiden en ziekteresistentie de biologische controle kunnen hinderen of zelfs teniet doen door te kijken naar de kwaliteit van de prooi en de mortaliteit van de natuurlijke vijanden.

In totaal is er voor deze drie projecten een budget van € 525.000 beschikbaar.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin