Doorgaan naar artikel

Fruitteelt bezorgd over bloesems en sapstroom

Afbeelding

Meer fruitbomen dan ooit beginnen al uit te lopen. Een vorstperiode later deze winter kan voor grote schade zorgen.

Fruitteler Thomas de Vree uit Dodewaard ziet al veel bloesemknoppen in zijn boomgaard. Met name de perenbomen zijn gevoelig voor het zachte winterweer. Bloesem in de winter heeft de Betuwse fruitteler nog niet eerder meegemaakt. Doordat de sapstroom in de bomen op gang is gekomen, laat de bloesem zich al op diverse plekken zien. De hoge temperaturen veroorzaken bovendien bij andere knoppen schimmelinfecties, waardoor de knoppen afsterven. Zodra het weer omslaat en het ’s nachts flink gaat vriezen dreigt er een ramp voor de fruitsector. Met name de onderstammen van de bomen zijn erg gevoelig voor vorst, vooral als ze niet in winterrust verkeren. Om dat te voorkomen heeft De Vree de onderstammen voorzien van een flinke laag extra grond.

België

Het zachte winterweer bezorgt ook fruittelers in België hoofdbrekens. De sapstromen zijn niet tot stilstand gekomen sinds het najaar en met name perenbomen beginnen her en der al uit te lopen. Fruittelers hebben een dergelijke winterbloei in deze omvang nog nooit eerder waargenomen. Bij het snoeien met de handzaag merken telers dat de takken niet zo droog zijn als normaal. Het hout klemt zich om de zaag en de snoeiwond is niet droog.

Wanneer de bloei nog wat doorzet en er vervolgens toch een periode komt met vorst in de nacht of overdag, dan is het zeer de vraag of met nachtvorstberegening de vruchten gered kunnen worden. Ook is er de zorg dat de bomen de sapstroom niet snel genoeg stil kunnen zetten als er een snelle vorst komt opzetten. Dat kan ook schade opleveren aan de boom zelf.

Beheer
WP Admin