Doorgaan naar artikel

FruitMasters: lagere omzet 2019 nu snel inhalen

De vraag naar peren is goed dit jaar. In 2018 zorgde de perenafzet voor een drukkend effect op de omzet van FruitMasters. - Foto: ANP

De vraag naar peren is goed dit jaar. In 2018 zorgde de perenafzet voor een drukkend effect op de omzet van FruitMasters. - Foto: ANP

Met een omzetdaling van 11% was 2019 voor FruitMasters-telers een minder goed jaar. Dit jaar verloopt al veel beter.

De omzet van FruitMasters in 2019 lag op € 208 miljoen tegen € 235 miljoen in 2018. De daling ging niet gepaard met lagere volumes, maar kwam uitsluitend door lagere prijzen. Dat stelt Sjors Kruiper, financieel directeur van FruitMasters, in een toelichting.

De fruitcoöperatie deponeerde jaarcijfers over 2019 bij de Kamer van Koophandel, maar heeft nog geen ledenvergadering gehouden door de coronacrisis.

Doordat de kosten flexibel mee bewogen met de omzetdaling was er nog altijd een positief bedrijfsresultaat (€ 835.000) en nettoresultaat (€ 270.000). “Het is puur een prijseffect geweest, met name in hardfruit. Vooral de prijs van peren was in 2019 minder goed dan in 2018. Het volume was hoger. Dit jaar zullen we dat meer dan goed maken door de goede vraag van supermarkten. We voorzien een dubbelcijferige groei.”

Vasthouden aan investeringen

Voor Fruitmasters was 2019 daarmee een minder fruitjaar. Toch houdt de fruitcoöperatie vast aan investeringsplannen voor automatisering en robotisering van vooral sorteer- en verpakkingslijnen. “Het beleid van FruitMasters is daarin te blijven investeren, ook in een minder jaar.”

In 2019 werkten 291 mensen bij FruitMasters, tegen 278 in 2018. De lagere winstcijfers van 2018 en 2019 hebben de solvabiliteit licht verlaagd van 33 naar 31%.

Wel meerwaarde PlanetProof

FruitMasters-telers moesten in 2020 het certificaat On the Way to PlanetProof halen. In de lopende discussie over de meerprijs valt Kruiper op dat de focus ligt op expliciet de meerprijs. “Het is een weerbarstige discussie en daar hebben we begrip voor. Wij vinden dat we de meerwaarde wel uit de markt halen voor PlanetProof, zonder dat dit nou in een meerprijs verbijzonderd wordt. Het gaat om de productintegriteit die wij bieden en waarnaar klanten vragen, ook in het buitenland. Het gaat dan om opgetelde zaken als betrouwbaarheid van levering, extra mrl-eisen en bijvoorbeeld kwaliteit. Daar hoort PlanetProof ook bij. Wij begeleiden telers uitvoerig en bij ons zijn geen leden weggelopen vanwege de eis.”

Verwacht Kruiper de vraag over de meerprijs ook van leden op de algemene ledenvergadering van FruitMasters? “Die vraag wordt dagelijks gesteld aan onze afzetorganisatie. Het is goed dat we zo scherp gehouden worden door onze leden.”

Lees ook: Echte discussie meerkosten PlanetProof starten

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin