Fruithandel loopt aan tegen verbod op chloorpyrifos

03-03-2020 | Laatste update op 31-08 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Nederlandse fruithandelaren hebben het verbod op chloorpyrifos nog niet helemaal in hun ketens verwerkt.

Dat blijkt uit meldingen in het Europese meldsysteem voor voedselveiligheidsrisico’s Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). Drie verschillende meldingen kwamen afgelopen week binnen van product dat in Denemarken en Duitsland gevonden is met lage residuwaardes van de stof. Het gaat om vondsten in pomelo en peren uit China. De partijen werden via Nederlandse handelspartijen ontvangen.

Geen overgangsperiode voor chloorpyrifos

In december 2019 werd definitief besloten de stof in Europa te verbieden, waardoor het ook niet op importproduct mag worden aangetroffen. Aan de meldingen in het RASFF-systeem te zien, geldt geen overgangsperiode voor de stof.

Relatief laag in residuwaardes

De vondsten in product dat via Nederland in Europa werd doorgevoerd, zijn relatief laag in residuwaardes (0,025 tot 0,075 milligram per kilo). Ook een partij Poolse Chinese kool werd vorige week aangetroffen met de stof en door Litouwen gemeld in het RASFF-systeem. Daar ging het om een residuwaarde van 0,76 milligram per kilo kool.

Langer ter discussie

De stof chloorpyrifos staat al veel langer ter discussie en was door een aantal supermarkten al in de ban gedaan. Ook in het teeltkeurmerk PlanetProof was de stof niet toegelaten.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer