Fruitbedrijf verliest zaak bedreigende schimmels

12-04-2018 | Laatste update op 01-08 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De Raad van State gaat niet mee in de zorgen om de peren van een fruitkoelbedrijf in de Bommelerwaard.

Producenten van halffabricaten voor de champignonteelt kunnen zich ook vestigen in de Bommelerwaard. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State. De Raad verwierp woensdag 11 april de bezwaren van fruitbedrijf Nedcool in Kerkdriel tegen een nieuw provinciaal plan. Dat plan laat producenten van halffabricaten in de omgeving van het bedrijf toe.

Peren met visogen

Nedcool maakt zich grote zorgen over besmetting van de peren die het bedrijf koelt. Als de peren worden besmet door schimmels die overwaaien van de halffabricaten, dan kan het bedrijf wel opdoeken, aldus zijn advocate. De peren krijgen dan visogen en zijn niet meer geschikt voor de verkoop.

Provincie Gelderland kwam met dit plan na vragen uit de paddenstoelenbranche of de productie van halffabricaten in de Bommelerwaard is toegestaan. De provincie heeft dit nu mogelijk gemaakt.

Raad van State: zelf maatregelen nemen

Bij de Raad van State ontstond een discussie tussen deskundigen die zeggen dat dit geen kwaad kan en deskundigen die zeggen dat dit wel een gevaar vormt. De Raad heeft de zijde van de deskundigen van de provincie gekozen.

Volgens de Raad is de kans op overwaaien van gevaarlijke schimmels van halffabricaten niet helemaal uitgesloten. Maar het besmettingsrisico is klein. Bovendien zijn er volgens de Raad andere besmettingsrisico’s die groter zijn. Daarnaast kan Nedcool ook zelf maatregelen nemen om besmetting van zijn peren zoveel mogelijk te voorkomen, oordeelt de Raad.

van der Wel
Adrie van der Wel freelance redacteur


Beheer