Doorgaan naar artikel

‘Floriade’s hoop en vrees’

Foto's: ANP

Foto's: ANP

Volgend jaar hoopt Almere in een half jaar tijd 2 miljoen mensen te mogen ontvangen. Stille en misschien wel wat bange hoop, dat het met corona volgend jaar om deze tijd toch echt afgelopen is en het internationaal toerisme weer onbekommerd op gang is gekomen.

Die 2 miljoen bezoekers zou naar de standaard van 2020 en 2021 een onvoorstelbare mensenmassa zijn. Maar vergeleken met de eerste drie Floriades is het magertjes. De standaard was 4 miljoen in 1960, rond de toen voor de gelegenheid neergezette Euromast in Rotterdam, en nog wat meer op de twee daaropvolgende Amsterdamse Floriades. In 1992 kwam in Zoetermeer de klad er een beetje in, met nog 3,3 miljoen belangstellenden. De huidige hoop op 2 miljoen is de nieuwe standaard, gezet in Haarlemmermeer 2002 en Venlo 2012.

Kritische bespiegelingen

De teruglopende belangstelling leidde behalve tot miljoenentekorten voor de organiserende gemeenten ook tot kritische bespiegelingen: is het concept nog wel van deze tijd? De gedachte dat een wandelpark met bloemen en bomen als toeristentrekkende attractie niet meer levensvatbaar is wordt echter gelogenstraft door de Keukenhof. Oubollig? Nou, vooral goed voor jaar op jaar stijgende bezoekersaantallen. Wat overigens natuurlijk ook als jaar op jaar groeiende concurrentie kan worden beschouwd voor een Floriade.

Nationale en internationale sectorpromotie

De Nederlandse tuinbouw oogst op elke Floriade sowieso een aardige dosis nationale en internationale sectorpromotie. En de lokale overheid houdt er wat internationale naamsbekendheid, een nieuw park, een of twee iconische gebouwen en een terrein dat bouwrijp is voor een nieuwe woonwijk aan over.

In Almere had die duurzame groene woonwijk er zelfs eigenlijk deels al moeten staan, ter levendige illustratie van het Floriade-thema Growing Green Cities. Maar het is voor een Nederlandse gemeenteraad natuurlijk al gauw te gek, te duur en te visionair. Dus bouwen we op Floriade Almere een kas van 1 hectare. Vol met onze geur en kleur en ons lekkers. Mooi zat.

Keukenhof én Floriade

Waarschijnlijk, hopelijk, zijn de toeristen volgend voorjaar zo blij dat het allemaal weer kán, dat ze én naar de Keukenhof én naar de Floriade komen.

Beheer
WP Admin