Doorgaan naar artikel

Floriade kan ontwikkelingen in tuinbouw versnellen

Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding tijdens de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022.

Koning Willem-Alexander krijgt een rondleiding tijdens de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022.

Voedseloplossingen voor steden en de eiwittransitie moeten een versnelling krijgen door de Floriade.

De Floriade Expo 2022 in Almere is woensdagmiddag 13 april geopend door koning Willem-Alexander. Hij verrichtte de opening door jonge cressen te planten in een levende plattegrond van de Floriade. Het thema van de Floriade is ‘Growing Green Cities’.

De Floriade is een publieksevenement en promotie voor de tuinbouw, maar moet in die sector ook ontwikkelingen versnellen. Dat zei gedeputeerde van Flevoland Jan-Nico Appelman. “Belangrijk is dat een kennisplatform is opgezet met Aeres Hogescholen, bijvoorbeeld rondom stedelijke voedselvraagstukken. Met kennisinstellingen en het bedrijfsleven gaan we tijdens en na de Floriade door met thema’s als eiwittransitie, korte ketens en het verder innoveren van de veredeling van gezonde gewassen. De Floriade kan al deze zaken van een versnelling voorzien.”

Miljoenenverlies

Bij de feestelijke opening is over het mogelijk oplopende miljoenenverlies niet gesproken. Commissaris van de Koning van Flevoland Leen Verbeek stelt dat er in Almere toch een prestatie van formaat is neergezet: Hij sprak over een ‘mooie Floriade’. “Hoewel het niet altijd gladjes is gegaan -er zijn altijd hobbels- is dit een prestatie. We zien hier mensen met doorzettingsvermogen, met pioniersgeest. Daar ben ik trots op.” Hij zei dat bij Omroep Flevoland.

ALMERE - Floriade Expo 2022 wordt geopend door koning willem-alexander dronefoto. De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden. De Floriade is de opvolger van de Floratentoonstellingen. Sinds 1960 kent het Bureau International des Expositions de tuinbouwtentoonstelling als een categorie binnen de wereldtentoonstellingen. ANP / hollandse Hoogte / Robin Utecht

ALMERE – Floriade Expo 2022 wordt geopend door koning willem-alexander dronefoto. De Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade wordt sinds 1960 één keer per 10 jaar in een Nederlandse plaats gehouden. De Floriade is de opvolger van de Floratentoonstellingen. Sinds 1960 kent het Bureau International des Expositions de tuinbouwtentoonstelling als een categorie binnen de wereldtentoonstellingen. ANP / hollandse Hoogte / Robin Utecht

Floriade-directeur Hans Bakker had al eerste reacties van genodigden. “Het is wel veel, hoor ik. Maar dat is geen klacht natuurlijk. Elk paviljoen is een verhaal op zich over de leefbare groene stad van de toekomst en mensen komen graag nog een keer terug. Ik zou het mooi vinden als ze met een brede glimlach het Floriade-terrein verlaten en denken over het moois dat ze gezien hebben en vervult zijn van inspiratie van een toekomst van groene steden die we nodig hebben om de wereld leefbaar te houden.”

AH partner Floriade

Deze editie is Albert Heijn officiële partner van Floriade. Bezoekers maken kennis met het Beter voor Natuur & Boer-programma in een eigen AH-boomgaard. Dit AH-programma zorgt voor verduurzaming van de teelt en relatie tussen AH en haar leveranciers.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin