‘Flexibiliteit in advies paprika’

25-05-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Hendriks
Stefan Hendriks teeltadviseur glasgroenten bij Delphy
Foto: Canva
Foto: Canva

Virussen zijn voor mens en plant, nu en ook in de toekomst, de grootste bedreiging voor ons en onze gewassen in de voedingstuinbouw.

U als teler heeft zich de afgelopen jaren moeten afvragen hoe u in de teelt de risico’s kan beperken. Door onder meer het toepassen van het hygiëneprotocol (hier hebben we ook bij Delphy aan gewerkt) en rassenkeuze.

Daarnaast kwam Covid-19 erbij; Hier hebben we met zijn allen mee moeten leren leven, telen en ondernemen. Ook voor mij als teeltadviseur in de paprika is er veel veranderd. Voorheen ging ik altijd fysiek naar het teeltbedrijf. Dit doe ik nog steeds, maar in sommige gevallen gaat het, afwisselend, op afstand.

Leuke discussies en nieuwe inzichten

Teeltadvies meer gebaseerd op data, ik vind het een goede afwisseling. De ene keer een fysiek bezoek dat vooral gericht is op de plant-blad-kop-stand. De andere keer monitoren op afstand vanuit ons Dashboard, waarin verschillende sensoren gekoppeld kunnen worden. Kijken naar de ingestelde en gerealiseerde waarde, dit levert vaak leuke discussies en nieuwe inzichten op. Voor de komende teelt-periode in de paprikateelt: let op binnenrot.

Koude nachten en veel instraling

De laatste weken hebben we in de teelt te maken gehad met koude nachttemperaturen en veel instraling. De afgelopen weken is het erg wisselvallig weer en gaat de buitentemperatuur (langzaam) omhoog. In de periode rond zonsopkomst is het belangrijk om actief te telen. Voorkom ook in de ochtend temperatuurstijgingen wanneer instraling snel toeneemt. Tot slot helpt een vragende markt, waardoor het product niet in voorraad komt, natuurlijk ook mee.

Meer over


Beheer