Doorgaan naar artikel

‘Fijne wortels van Podium laten het afweten’

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

Albert Bruins in IJsselmuiden trok vorige week voor de derde week het ras Vintor. “Het ras doet het weer goed, eigenlijk als vanouds: met mooi gesloten kroppen en een hoog soortelijk gewicht. Als je op een bak Vintor kijkt, zie je er dat niet direct aan af, maar de productie is er dus wel degelijk.”

Het overgrote deel van Bruins’ productie gaat in flowpack “Vintor past daar ook goed in, maar wat dat betreft past Flexine nog wat beter, omdat de homogeniteit van dat ras nog wat groter is.” Voorafgaand aan Vintor trok Bruins gedurende 2 weken het ras Podium. Dat was voor het tweede jaar. “Vorig jaar trokken we Podium met erg grove wortels, dat gaf toen echt mooie kroppen. De wortels die we dit jaar hadden, waren fijner. De grove wortels uit deze partij gaven weer mooi lof, de fijne wortels gaven het de laatste twee trekdagen op: de kroppen gaan dan blazen en draaien. Van Podium moet je dus geen fijne wortels hebben, maar je betaalt ze wel vanaf de maat 3,25 centimeter. Het zal niet lukken een akkerbouwer te vinden die akkoord gaat met de betaling van wortels vanaf 4 centimeter. Dat betekent dat we een streep onder Podium zetten. Dat kan ook, omdat Flexine het goed doet tot eind augustus en we nog steeds over Vintor kunnen beschikken.” Bruins houdt nu voor Vintor een watertemperatuur aan van 15 graden, met 14 graden luchttemperatuur. “Het ras is gebaat met een rustig trekregime; we eindigen op 14 graden watertemperatuur en 13 graden lucht.”

Wottels in hergroei

Het is de bedoeling rond 1 november – dat is in week 44 – te starten met nieuwe wortels. Dat gebeurt met het ras Ecrine, gedurende twee weken. “We willen die wortels volgende week (week 41) rooien. Het is mooi dat de nachten nu wat kouder zijn, daar zijn we blij mee. Na de regen van afgelopen weekend zijn de wortels weer flink in de hergroei gegaan, door de lagere temperatuur kunnen ze weer wat tot rust komen. Voor de latere rassen zijn we daar overigens minder content mee… Ik denk dat we in de latere rassen in week 42 een begin gaan maken met rooien. Vintor laten we nog even staan, en je kunt immers niet alles tegelijk doen.”

Zinvol bedrijfsbezoek

Albert was ook aanwezig op de tweejaarlijkse WitlofBiënnale, enkele weken geleden in Arras in Noord-Frankrijk. “Ik vond het goed bezocht, met een ruime Nederlandse vertegenwoordiging. Dat is positief. Ook positief vond ik het bezoek aan het witlofbedrijf van Olivier Legrand. Dat was leerzaam, bij zulke ondernemers leer je in een half uur vaak meer dan van twee uur luisteren naar allerlei sprekers. Minder gunstig is dat arealen en de consumptie nog steeds afnemen.”

AUTEUR JOOST STALLEN

Beheer
WP Admin