‘Extra groei creëren voor zomer’

19-05-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Foto: Peter Visser
Foto: Peter Visser

Het gewas van de pepers en snackpaprika’s bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande staat er een stuk beter bij dan enkele weken geleden.

Pieter Boekestijn: “Een aantal soorten had moeite met de weersovergangen die we toen hadden, met afwisselend koud/warm en regen/zon. Bij sommige soorten hing er net te veel vrucht aan, en was er te weinig groei. Soms liep dat tegen slapgaan van het gewas aan. Maar je kunt daar heel weinig aan doen. Met zoveel rassen en soorten in de kas kun je daar niet apart op sturen. En je kunt ook niet jonger gaan oogsten, om ze even te ontlasten.”

Extra groei creëren

“Maar nu herstelt het gewas zich. Er staan weer leuke koppen op. Dat geeft vertrouwen dat we in normaler vaarwater terecht gaan komen. Ondanks dat er voor dit moment een prima gewas staat, willen we wel nog wat extra groei creëren, als voorbereiding op de komende zomerperiode. Daarom zijn we bewust iets hoger gegaan met de nachttemperatuur. Die is iets omhoog getrokken van 16 naar 17 graden Celsius, zodat de planten een beetje sterker gaan staan.” Overdag wordt 21 graden aangehouden.

Luchtontvochtiging

In zijn achterhoofd speelt Boekestijn met de gedachte of het zinvol is om een luchtontvochtiger in de kas te gaan plaatsen, om het klimaat beter beheersbaar te houden. Een paar telers hebben daar al ervaring mee opgedaan. “Wij hebben al zo’n apparaat staan in onze droogcel, waar we pepers in drogen die we in het Spaanse teeltseizoen hierheen halen. Zo’n grote droger heeft een heel basic techniek, waar weinig aan kapot kan. Toepassing in de kas zou een interessante ontwikkeling kunnen zijn.”

Ik hou er niet van om scherpe aanpassingen in het bemestingsschema te doen

Opschonen gewas

Als er in de arbeidsplanning even wat ruimte ontstaat, wordt die onder andere benut om het gewas onderin op te schonen. Het blad weghalen is een stimulans voor de plant en daarnaast voorkomt het dat er nagroei is van vruchten, die vaak resulteert in kromme pepertjes en de oogst van allerlei ongewenste rommel.

Middenweg zoeken in bemesting

De EC zit op 3 mS/cm in de mat, bij een pH van 5,6. Op een mooie zonnige dag krijgt het gewas 20 gietbeurtjes van 110 cc, op een donkerder dag gebeurt dat uiteraard minder frequent. Op het gebied van bemesting wordt er een redelijk stabiel beleid aangehouden. “Ik hou er niet van om scherpe aanpassingen in het bemestingsschema te doen. Je zoekt toch een middenweg voor al die verschillende gewassen in dezelfde afdeling, waarbij planten van sommige soorten twee keer zo hoog zijn als andere, met soms een meter lengteverschil.”

Trips

De biologische bestrijding verloopt naar tevredenheid. “Bij de trips dacht ik wel even: gaat dit nog wel goed? We hebben veel Orius uitgezet in de hoeken met trips. Daarmee is het toch weer de goede kant opgegaan. Luis hebben wee op dezelfde manier aangepakt. Verder kom je nu van alles wel wat tegen, zoals wittevlieg en spint.”

Auteur: Peter Visser

Boekestijn
Pieter Boekestijn is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande
Meer over


Beheer