Doorgaan naar artikel

Extra Europese noodhulp voor tuinders

Image

Oproep tot steun van Esther de Lange.

“Door EHEC-getroffen tuinders moeten geholpen worden via een extra noodfonds. Dit fonds kan worden gefinancierd uit de marges van de Europese landbouwgelden.” Deze oproep deed CDA-Europarlementariër Esther de Lange (volksgezondheid en landbouw) vandaag tijdens het debat over de Ehec-crisis in het Europees Parlement.

Esther de Lange: “Lang niet alle begrotingsposten in de landbouwbegroting worden tot op de laatste cent uitgegeven. Er blijft vaak iets over. Deze marges kunnen worden gebruikt om een extra noodfonds te creëren waarmee getroffen tuinders kunnen worden geholpen. Dit is niet nieuw, enkele jaren geleden heeft de EU een zuivelsteunfonds opgezet toen de melkprijs in vrije val raakte.”

De Lange uitte ook forse kritiek op de Europese Commissie. Esther de Lange: “Echt onbegrijpelijk is de lakse houding van de Europese Commissie met name aan het begin van de crisis. De EU vormt één handelsblok en de Europese Commissie moet die handelspositie beschermen naar derde landen toe. Waarom is Commissaris Karel De Gucht, verantwoordelijk voor Handel, niet naar Rusland gevlogen om de door de Russen ingestelde importblokkade van Europese groenten te bespreken? Waar was Commissaris John Dalli, verantwoordelijk voor gezondheid en consumenten, ten tijde van de uitbraak? De Europese Commissie heeft hier grote steken laten vallen met een verlies van honderden miljoenen aan omzet tot gevolg.”

Ook voor het communicatiebeleid heeft Esther de Lange geen goed woord over. Esther de Lange: “Vermoedens en verdachtmakingen richting producten en bedrijven buitelden over elkaar heen met nefaste gevolgen voor de betreffende bedrijven. Ik roep Duitsland op om goed te onderzoeken wat in de communicatie is misgegaan.

Bron: EPP Group – Eduard Slootweg

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin