De aanleiding was vervelend, maar de uitkomst naar tevredenheid. Een extra editie van Kom in de Kas zomaar ineens op een zaterdag in juni.
Natuurlijk was het niet zomaar een extra editie. Afgelopen weekend zetten op elk plaatsen in Nederland zestien glasgroentetelers hun kas open voor de door de Ehec-crisis onbewust toch wat kopschuw gemaakte Nederlandse consument. Het trok in totaal zo’n 8 duizend mensen. En het leverde de bekende gezellige plaatsjes op. Demeisjes met ijsjes ogen hooguit ietsje zomerser dan op de normale begin-april-editie.
Ehec
Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat er het sterke merk Kom in de Kas vaker gebruikt gaat worden dan die ene keer per jaar. Sandra van Tol: “daar wordt nog steeds aan gewerkt. Dit initiatief was echter een spontane actgie van het bestuur van Kom in de Kas. We wilden graag onze bijdrage leveren aan de het promotie-offensief dat na de Ehec-crisis is ingezet.”
Een mailtje naar alle regionale contactpersonen bracht het bvalletje aan het rollen en in een paar dagen tijd was een miniversie van Kom in de Kas uit de grond gestampt. Het op zo korte termijn vinden van bedrijven was nog niet zo eenvoudig. Veel komkommertelers zaten juist in of vlak na hun teeltwisseling. En tomatenbedrijven zijn altijd wat huiverig om veel mensen in de kas te laten vanwege het risico van virusverspreiding. Daarom kwam net als in april de focus nogal te liggen opde paprikatelers. Terwijl juist de paprikatelers door de nog steeds voortdurende huidige afztecrisis nu worden geconfronteerd met het derde slechte jaar op rij. “Of misschien wel omdát. Juist die paprikatelers voelen wel dat er hard aan getrokken moet worden”, aldus Van Tol
IJsselmuiden
In IJsselmuiden werd er afgelopen zaterdag een heuse mini-versie van Kom in de Kas van gemaakt, met vijf bedrijven. “Hier in de buurt hebben we het er al eerder over gehad dat je eigenlijk vaker je deur open moet zetten dan één keer per jaar”, zegt aardbeienteler Richard Kalter, die overigens een paar jaar geleden nog komkommers teelde. De vruchtgroenten lijden door de Ehec-crisis de meeste schade, maar ook de afzet van aardbeien is verstoord, vooral door de importstop die de Russen afkondigden, aldus Kalter.
“De mensen hadden veel vragen”, blikt Kalter terug. “Uit al die vragen blijkt wel dat je dit soort activiteiten nooit voor niks organiseert. Elke concument die wij op deze manier weer wat vertrouwen teruggeven is er een.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Ton van der Scheer – Foto: Richard Tennekes