Extra coronasteun mogelijk redding groentebedrijven

04-12-2020 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

In de groente- en fruitsector wordt met spanning uitgekeken naar een nieuwe coronacompensatie voor horecaleveranciers.

Donderdag 3 december maakte NOS bekend dat het kabinet honderden miljoenen extra uittrekt voor bedrijven die door de coronacrisis een zeer groot omzetverlies lijden, zoals in de horeca. Ook zou de arbeidscompensatieregeling NOW niet versoberd worden.

Archiefbeeld van een distributiecentrum. Levering aan horeca ligt stil. Of met Kerstmis de horeca open mag, is erg onzeker. - Foto: Lex Salverda

Archiefbeeld van een distributiecentrum. Levering aan horeca ligt stil. Of met Kerstmis de horeca open mag, is erg onzeker. – Foto: Lex Salverda

Het kabinet neemt vrijdag 4 december een besluit. Dan nog wordt het wachten op de uitwerking of dit gunstig uitpakt voor de teelt- en handelsbedrijven in het horecakanaal. Dat zegt Jaap Bond, voorzitter van het Crisisteam Tuinbouw. De schade van deze bedrijven opgeteld overschrijdt al € 60 miljoen, zo becijferde de sector. Als de horeca met Kerstmis dicht blijft, stijgt dat sneller. De horeca-omzet verdrievoudigt gewoonlijk in die week.

Hogere vergoeding

Het crisisteam heeft vrijdag 4 december een mogelijke spoedvergadering als de regeling bekend wordt. Het zou gaan om een extra tegemoetkoming voor bedrijven die meer dan 70% omzetverlies hebben door de sluiting van de horeca. Zij kunnen 85% van hun vaste lasten terugkrijgen. Tot nu konden bedrijven die meer dan 30% omzetverlies hebben maximaal 50% van dat verlies gecompenseerd krijgen.

Het is echt de vraag hoe de uitwerking uitpakt. Bond: “Met de huidige regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten is het maximumbedrag voor steun € 90.000, maar er zijn bedrijven die deze schade in één dag lijden. We hebben er in ieder geval alles aan gedaan met alle brancheorganisaties om de problemen van de bedrijven voor het voetlicht te krijgen bij het ministerie.”

NOW blijft

Het geld is bedoeld voor het betalen van de huur- en energierekening. Verder kunnen de betrokken bedrijven nog steeds een beroep doen op de NOW-regeling voor loonsteun. Oorspronkelijk zouden financiële steunregelingen, zoals de NOW, per 1 januari worden versoberd, maar dat idee lijkt van tafel.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer