Doorgaan naar artikel

Export belichte snoeptomaatjes stijgt explosief

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

De export van losse cherry- en snoeptomaatjes zit flink in de lift. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg de uitvoer met ruim 40%. Vorig jaar was de groei in het eerste kwartaal zelfs nog hoger: 55%.

De totale tomatenexport nam in het eerste kwartaal met 2,6% toe naar 72.552.231 kilo, blijkt uit cijfers van KCB/GroentenFruit Huis. In twee jaar tijd groeide de totale Nederlandse tomatenexport met ruim 9%. Het gaat hierbij voornamelijk om tomaten uit de belichte teelt.

In volume ligt het aandeel van grove (en middel-) trostomaten al jaren vrij constant op 63%. In de eerste 3 maanden van dit jaar was dat ruim 45,5 miljoen kilo. Fijnere trostomaten (cocktail en cherry) waren goed voor ruim 15,1 miljoen kilo (aandeel 21%). Dit segment leverde bijna 5% in vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Meer exportwaarde

Van alle onderscheiden tomatensegmenten groeit het aandeel van de losse ronde en pruim cherry’s (snoeptomaatjes) het snelst. In het eerste kwartaal van dit jaar was de export bijna 4,9 miljoen kilo, ruim het dubbele van twee seizoenen geleden. In volume is het aandeel nog altijd maar 7%, maar in waarde is dat aanzienlijk hoger.

Opvallend is dat de export van losse tomaten en tros pruim veel minder toenam dan vorig jaar. Toen groeide de export van deze segmenten met circa 40%. Dit jaar was dat respectievelijk 15 en 20 %. In totaal werd er in de eerste 3 maanden van dit jaar 4,1 miljoen kilo losse tomaten geëxporteerd en 1,6 miljoen kilo tros pruimtomaten.

Polen wordt grote afnemer

In de wintermaanden is Duitsland een nog belangrijker afnemer dan over het hele jaar gemeten. In het eerste kwartaal van 2017 nam Duitsland bijna 64% van de totale Nederland tomatenexport voor zijn rekening. De ruim 46 miljoen kilo betekende een groei van 4,4%. Groot-Brittannië volgt op grote afstand als tweede exportland, met bijna 11% van de tomatenexport. De export daalde licht, met bijna 3% naar bijna 7,9 miljoen kilo.

Opvallend is de opkomst van Polen als afnemer van tomaten in de winter. De export naar Polen was met 5,2 miljoen kilo meer dan 2 keer zo groot als in het eerste kwartaal van 2016. Polen (aandeel 7,2%) heeft nu de derde plaats overgenomen van Zweden. De export naar Zweden daalde met 38% (naar 2,8 miljoen kilo).

De export naar België daalde voor het tweede achtereenvolgende jaar, naar ruim 2,2 miljoen. Met de opkomst van de eigen belichte teelt is de vraag naar Nederlands product in 2 jaar tijd met 35% gedaald.

Goed seizoen

Het belichtingsseizoen voor tomaten is dit jaar bijzonder succesvol geweest. De productie lag weliswaar lager dan het jaar ervoor, door de lange periode met donker en koud weer. Desondanks kwam de omzet van belichte grove trostomaten tot en met april 35% hoger uit dan in dezelfde periode van 2016, volgens bedrijveninformatie van de Rabobank. Met gemiddeld 32 kilo per vierkante meter (-1 tot 1,5 kilo per m2) en een middenprijs van € 1,55 tot € 1,60 per kilo komt de omzet van grove trostomaten met een oktoberplanting uit rond € 50 per vierkante meter, aldus Patrick Zwaan, sectorspecialist tuinbouw van Rabobank. Dit is ongeveer € 10 euro per m2 meer dan in de recentste KWIN-cijfers van Wageningen Economic Research (2016-2017) staat begroot tot en met periode 4.

Bekijk meer

Delen

Image
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin