Europese Commissie loopt niet vooruit op vorstschade

17-05-2017 | |
Europese Commissie loopt niet vooruit op vorstschade
Europese Commissie loopt niet vooruit op vorstschade

De Europese Commissie (EC) wil nog niet vooruitlopen op de regionaal zeer grote vorstschade in met name fruit.

Dat kwam ter sprake tijdens het Beheerscomité groente en fruit afgelopen week in Brussel. België maakte daar ook aan de Europese Commissie bekend dat het door de vorst halvering van de perenoogst verwacht, een kwart van de normale appeloogst en decimering van de kersenoogst. Het zijn voorlopige cijfers uit een enquête bij 300 telers.

Schade inventariseren

De Europese Commissie wil van alle lidstaten zo spoedig mogelijk een overzicht met de schade in de teelten. Over mogelijk Europese steun aan getroffen telers is niet gesproken op die vergadering.

Ook Nederland is getroffen door de vorst. Fruittelersorganisatie NFO raamde de schade eerder deze maand voorlopig op 30% voor hardfruit.

Quotom Ruslandregeling sommige lidstaten opgebruikt

Tijdens de vergadering bleek dat enkele lidstaten het quotum voor de Ruslandregeling al volledig hebben opgebruikt. Er resteert nog een quotum van 127.000 ton. In april werd nog 8.800 ton interventie uitgevoerd voor circa € 3 miljoen. Het gaat vooral om appels, perziken, mandarijnen en peren. Spanje, België, Italië, Estland en Portugal hebben de meeste tonnages gebruikt.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer