Tot 80% vroege blauwe bessen bevroren

15-05-2020 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Telers van blauwe bes in Noord- en Midden-Limburg schatten in dat op sommige percelen 70 tot 80% van hun oogst verloren is gegaan door de nachtvorsten begin deze week.

Waar de schade in de vroege rassen zeer groot is, blijft de schade in de latere rassen beperkt tot zo’n 20%, schat de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) in. Gemiddeld genomen ziet het ernaar uit dat zo’n 50% van de totale oogst als verloren moet worden beschouwd. Bij Driessen Blueberries in Melderslo wordt de schade op zo’n € 2,5 miljoen geschat, meldt Leon Driessen in De Limburger. Hij hoopt dat niet heel de oogst verloren gaat, mochten nog enkele nachtvorsten volgen.

Ongelukkig moment

De nachtvorst van deze week komt op een moment dat in de vroege rassen al kleine besjes aanwezig zijn. De vorstschade uit zich door blauwe, donkere plekken op de bessen. Door het bevriezen van een deel van het schilletje groeien de bessen niet meer uit. Vermoedelijk is het de combinatie van temperaturen net onder het vriespunt met koude, noordelijke wind die voor de schade heeft gezorgd, denkt blauwebessenteler Sil Moonen uit Roggel. Bij hem is plaatselijk 50 tot 80% van de bessen bevroren.

Effect op prijsvorming

Wat het effect op de prijsvorming zal zijn, is vooralsnog onduidelijk. Tegenwoordig komen zoveel blauwe bessen uit landen als Peru, Mexico en Zuid-Afrika dat van een tekort niet snel sprake zal zijn, is de verwachting. Dat de resterende oogst tegen hoge prijzen verkocht kan worden, zodat op die manier de schade nog enigszins gecompenseerd zal worden, lijkt volgens Moonen dan ook niet vanzelfsprekend.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer