Doorgaan naar artikel

Franse verzekeraar schat vorstschade op € 100 miljoen

De schade door de vorst in 2021 is vermoedelijk de grootste sinds de oogstverzekering in 2005 is ingesteld. - Foto: Canva

De schade door de vorst in 2021 is vermoedelijk de grootste sinds de oogstverzekering in 2005 is ingesteld. - Foto: Canva

De Franse agrarische verzekeraar Groupama schat de schade door de late vorst van de afgelopen weken in eerste instantie op € 100 miljoen.

Dan gaat het voornamelijk om schade in de wijngaarden en boomgaarden. Het bedrag kan echter aanzienlijk hoger worden als ook claims uit de bietenteelt en van andere akkerbouwers binnenkomen.

Vorstschade 2021 grootste sinds oprichting

De schade door de vorst in 2021 is vermoedelijk de grootste sinds de oogstverzekering in 2005 is ingesteld, zegt directeur agrarische markten Delphine Létendart. In 2019 betaalde Groupama € 52,3 miljoen uit aan vorstschade, in 2017 was dat echter ook al € 95,3 miljoen.

Het verzekeringsbedrijf ondersteunt de oproep uit onder meer het Franse parlement om de verzekering tegen klimaatschades in de land- en tuinbouw structureel te regelen. Daarbij moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de uitkeringen door een verzekeraar, het risico dat de boer of tuinder zelf blijft dragen en steunbijdragen van de overheid.

“Dat het klimaat verandert staat vast en dat gaat de landbouw meer en meer geld kosten”, zegt bestuursvoorzitter Jean-Yves Dagès. Groupama is de laatste jaren al dubbel zoveel kwijt aan schadevergoedingen als wat er aan premies binnenkomt.

Bijna € 1 miljard van overheid

Vorige maand maakte de Franse regering al bekend dat er bijna € 1 miljard wordt uitgetrokken om de schade te vergoeden. minister voor landbouw Julien Denormandie noemde de vorst eerder ‘de grootste agrarische ramp van deze eeuw’.

In wintergewassen was de schade in andere landen beperkt.

Beheer
WP Admin