Euro en rente dalen weer

16-04-2015 | Laatste update op 14-09 | |
Euro en rente dalen weer

De waarde van de euro is sinds halverwege vorige week een paar procent gedaald.

Daarmee is snel een einde gekomen aan een beperkte en vrij onverwachte opmars van de ‘eenheidsmunt’. De kleine koersstijging leek vooral gevolg van positief nieuws over de economie van de Eurozone. De koers beweegt nu weer richting $1. In de markt wordt er nog steeds van uitgegaan dat de Amerikaanse centrale bank de rente zal verhogen en de dollar daarna verder terrein zal winnen ten opzichte van de euro.

Deze theorie steunt op de gedachte dat de Amerikaanse economie beter blijft presteren dan de Eurozone, en de Europese Centrale Bank (ECB) geld in de economie blijft pompen. Nick Kounis van ABN Amro vindt de eerste stelling toch minder vast dan eerder aangenomen. De economie van de Eurozone presteerde het eerste kwartaal behoorlijk. Volgens Kounis zal de Eurozone ook de komende kwartalen waarschijnlijk beter presteren dan steeds is aangenomen, waardoor ook consumptie zal toenemen.

Dat betekent dat vermoedelijk prijzen sneller zullen stijgen dan gedacht. Het inflatiedoel van de ECB, minder dan maar vlakbij 2 procent, wordt dan ook eerder gehaald. Zal de ECB de geldpers dan toch eerder uitzetten dan gepland? ECB-bestuurder Yves Mersch wekte deze week wel de indruk dat dit een serieuze optie is. Kounis denkt dat ECB-voorzitter Mario Draghi dergelijke stemmen de kop in zal drukken. Herstel blijft broos en dan moet je wat betreft de Italiaan wat betreft beleid geen onzekerheid scheppen.

De geldpersoperatie, waarbij voor ettelijke miljarden aan obligaties van overheden en bedrijven worden gekocht, loopt officieel tot september 2016. Inmiddels groeien in de VS de zorgen over de kracht van het Amerikaanse economische herstel. Uit notulen van de laatste vergadering van de centrale bank blijkt dat het bestuur intern verdeeld is over de vraag of stimuleringsmaatregelen worden teruggedraaid in juni, december of toch volgend jaar. Hoe later de VS de rem intrapt, des te later ook de euro verder wegzakt.

De rente daalt ondertussen rustig verder. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, staat inmiddels op 0,008 procent.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over
Foto: ANP
16-11-2018 | Achtergrond

Financiële onrust na brexit-deal

Foto: ANP
23-01-2017 | Achtergrond

Rente gaat stijgen, lenen wordt duurder

Foto :ANP
13-10-2016 | Marktanalyse

Brits pond daalt verderBeheer