Doorgaan naar artikel

‘EU-steun groente en fruit nodig als in Ehec-crisis’

In de Ehec-crisis was de vergoeding voor opgekochte partijen voor de voedselbank hoger. - Foto: ANP

In de Ehec-crisis was de vergoeding voor opgekochte partijen voor de voedselbank hoger. - Foto: ANP

De Europese commissie moet een steunprogramma voor groente- en fruittelers instellen zoals in de Ehec-crisis.

Daarvoor pleit de Europese organisatie voor tuinders en coöperaties Copa-Cogeca. Ook pleit de organisatie voor meer ruimte voor marktafspraken om in de toekomst beter bestand te zijn tegen zware marktschommelingen.

In een brief aan directeur-genereaal agri van de Europese Commissie Wolfgang Burtscher legt de organisatie een pakket maatregelen neer die nodig is om de getroffen teelten toekomst te bieden. Door het wegvallen van specifieke afzetkanalen is de nood bij een deel van de teelten zeer hoog, blijkt uit de brief die ook namens Nederlandse telers is gestuurd, zo bevestigt GroentenFruit Huis.

Langdurige effecten

Copa-Cogeca waarschuwt dat de coronacrisis tot langdurige effecten zal leiden voor verschillende teelten. Gerichte steun kan deze bedrijven overeind houden. Zo vraagt Copa-Cogeca extra steunbedragen buiten de bestaande EU-budgetten voor groente en fruit, met meer maatregelen om producten uit de markt te nemen. Daarbij zou de EU niet 50% maar 70% van de vergoeding op zich moeten nemen met een voortvarende vergoeding. Voor Nederland is het belangrijk dat die steun ook voor telers beschikbaar komt als zij niet aangesloten zijn bij een afzetorganisatie met een lopend Europees GMO-programma, stelt GroentenFruit Huis.

Flexibiliteit en verzekering

De Europese Commissie zou producentenorganisaties meer ruimte moeten geven om aanpassingen in hun GMO-programma te maken. Nu ligt de norm voor crisispreventie en beheersing procentueel vast in het programma waarvoor de afzetorganisaties EU-subsidie krijgen, net als het percentage voor milieumaatregelen. Daarin moet meer speelruimte komen.

Ook pleit Copa-Cogeca dat de Europese Commissie zich inzet om mogelijkheden te verruimen voor exportverzekeringen. Verzekeraars zijn nu zeer terughoudend, waardoor de handel in de EU extra onder druk komt.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin