Doorgaan naar artikel

‘Er zit te veel verschil tussen de fijne en de grove witlofwortels’

'Er zit te veel verschil tussen de fijne en de grove witlofwortels

'Er zit te veel verschil tussen de fijne en de grove witlofwortels

IJssellof in IJsselmuiden kan goed uit de voeten met Flexine, maakte Albert Bruins in zijn vorige bijdrage al duidelijk, vanwege zijn voor kleinverpakking mooie kropmaat, en vanwege zijn stuurbaarheid.

Dat sluit mooi aan bij de variërende vraag, die kan optreden met rechtstreeks afzetten zoals IJssellof dat doet.

Ervaringen met First Lady

Maar in deze periode wordt gedurende enkele weken ook First Lady beproefd. “Het ras is niet helemaal top”, aldus formuleerde Bruins vorige week donderdag voorzichtig. “Wel met een hoog soortelijke gewicht, maar de fijnere wortels van 3,25 tot 3,75 centimeter vallen wat tegen. Het blad draait nog wat, en je vindt hier en daar een groeischeurtje. Ik weet niet of dat een onrijpheidsprobleem is, of een rassenkwestie. De grove wortels doen het best, bij na té best, want de kroppen daarvan kunnen gemakkelijk 220 tot 240 gram worden. Voor ons is 170 gram ideaal. Het probleem is dus eigenlijk het verschil in de productie van de grove en fijnere wortels. Daarnaast vind ik de bladstructuur van First Lady aan de harde kant. Je moet erg uitkijken voor handlingschade en voor schade in de verpakking.

We trekken deze First Lady de eerste week met 17 graden watertemperatuur en 16 graden luchttemperatuur. Dan gaat er tot het eind van de trek een graad af. We zijn nu overigens weer Flexine aan het opzetten.”

Podium nog in de koelcel

Vanwege deze ervaringen, wordt dit jaar geen First Lady gezaaid, geeft Bruins aan, hoewel dit aanvankelijk wel in de planning lag. “We hebben ook nog Podium in de koelcel. Dat is dit jaar voor het eerst, maar daar gaan we ook niet mee door. Vorig jaar was nog niet duidelijk of Vintor leverbaar zou blijven, nu is duidelijk dat dat wel het geval is. Naast dit ras kiezen we, net als dit seizoen, voor Atlas, Ombline, en Flexine.”

Alles nog zaaien

Alle wortels worden in de Noordoostpolder geteeld, hiervan was vorige week nog niets gezaaid: “Het is nog te droog, met te veel wind om te beregenen. Ik hoop wel dat er op korte termijn wat neerslag gaat vallen, zodat we het komend weekend (21/5) aan de gang kunnen. Dan gaan we wel alle rassen zaaien, niet alleen de vroege.” Zenuwachtig is hij echter nog niet. “Het is nog niets te laat, alleen voor de vroege wortels gaat het onderhand knellen. Zelf hebben we voldoende wortels in de cel om straks aan het eind van het seizoen niet in de problemen te komen.”

Beheer
WP Admin