Doorgaan naar artikel

En vergeet de waterschappen niet

Quizvraag: wat hebben Cees Kuijvenhoven en Jos de Boer gemeen?

De harde kern van de volgers van het tuinbouwnieuws weet het: de een was secretaris van het Productschap Tuinbouw en de ander was drijvende kracht achter het omvallen van datzelfde productschap en trouwens ook van alle andere productschappen in Nederland.

Maar dat is zoals de Engelsen zeggen ‘water onder de brug’ of zoals we in Nederland ‘oude koeien uit de sloot halen’. Want beide heren hebben allang weer andere bezigheden en daarmee ook alweer een nieuwe gemene deler: ze doen – over bruggen en sloten gesproken – allebei mee met de komende waterschapsverkiezingen. En wonder boven wonder: ze zijn het eens. Allebei hebben ze hoog op hun prioriteitenlijstje staan dat de kosten omlaag moeten.

Ze doen niet mee in hetzelfde waterschap. Jos de Boer staat in Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op de lijst van de partij Boeren Burgers Waterbelang. Behalve dat volgens BBW de kosten de pan uit rijzen, vinden de boeren en de burgers ook dat Noord-Holland-Noord watertechnisch gezien nogal wat risico loopt. Risico’s die nu onevenredig zwaar op de boeren tuinders in het gebied worden afgewenteld. Want als er eens meer regen valt dan er weggemaald kan worden – wat volgens deze bezorgde boeren en burgers al gauw het geval is – dan krijgt het droog houden van woonkernen natuurlijk voorrang en zitten de tuinders met natte danwel compleet overstroomde akkers.

Het verhaal van Cees Kuijvenhoven is iets minder wild. De voormalig PT’er doet langs de gebruikelijke weg een gooi naar opnieuw een zetel in het bestuur: via een gevestigde politieke partij, in dit geval het CDA. Op zich ook weer niet zo’n probleemloos verhaal, want sinds de laatste waterschapsverkiezing in 2008 is het met het CDA niet helemaal hosanna gegaan. En wat het effect zal zijn van de primeur dat we op 18 maart in één en hetzelfde stembureau nu twee keer mogen stemmen, dat is ook nog maar de vraag. De drempel om dan toch ook maar voor het waterschap te gaan stemmen wordt er ontegenzeggelijk lager door en dat zou wel eens in het nadeel kunnen zijn van het CDA met zijn van oudsher stemvaste harde kern.

Maar ik beken, dat is en blijft gokken. Net als de antwoorden op heel wat vragen die op me werden afgevuurd toen ik daarnet het Kieskompas voor de Waterschapsverkiezingen openklikte. Taaie materie, dat water.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin